Snorre Storset, filialchef för Nordea i Norge. Foto: Pressbild / Shutterstock.com

Banknyheter nyheter

Nordea kommer troligtvis att genomföra ett köp av norska onlinebanken Gjensidige Bank. Nyheten meddelades i ett pressmeddelande, där man även tillkännagav ett samarbete med den nuvarande ägaren Gjensidige. Köpet sker enligt Nordea för att ytterligare stärka sin position i Norden.

Gjensidige som är det ledande Norska försäkringsbolaget kan vara en viktig samarbetspartner för Nordea. Tack vare deras storlek ger de Nordea möjligheten att inleda flera nya kundsamarbeten på deras hemplan, Norge.

Nordea stärker sin position i Norge

Köpet av onlinebanken får anses vara en storsatsning av Nordea, det totala köpbeloppet uppgår till cirka 6 miljarder svenska kronor. I en kommentar säger Snorre Storset, filialchef för Nordea i Norge, bland annat att köpet understryker deras strategi och ambition att växa på den viktiga norska marknaden.

Han säger även att det är ett naturligt steg för Nordens största bank att inleda ett samarbete med den ledande Norska banken. Enligt Storset ger köpet flera norrmän en relation till Nordea och att de avser att göra allt för att betjäna deras kunder på bästa sätt.

För närvarande är redan Nordea den näst största banken i Norge, vilket innebär att man inom en snar framtid kan ha möjligheten att ta den åtråvärda förstaplatsen.

Gjensidige Bank utgör en digital satsning

Utöver att stärka sin position på den norska marknaden kommer nyförvärvet troligtvis innebära en stärkt roll på internet. Den förvärvade banken är ledande inom sitt verksamhetsområde i Norge och erbjuder bland annat billån, bostadslån och flera finansiella och banktjänster online.

Tänk på! Genom förvärvet får Nordea även möjlighet att stärka sin position inom onlinebankverksamhet.

Den nuvarande trenden inom finansmarknaden har hittills gynnat denna typ av banker, vilket troligtvis även kommer att vara fallet i framtiden. Detta kommenteras även av Nordea som säger att de tack vare deras starka balansräkning har möjlighet att genomföra detta förvärv för att ta del av den gynnsamma tillväxten på marknaden.