Helge Leiro Baastad, vd på GjensidigeHelge Leiro Baastad, Gjensidiges vd, glädjer sig över affären med Nordea. Foto: Pressbild/Gjensidige

Banknyheter

Nordeas förvärv av norska Gjensidige Bank blev klart i slutet av förra veckan. Bolaget kommer fortsätta att verka under samma varumärke som tidigare. Köpet gör Nordea till den näst största banken i Norge.

I juli 2018 meddelade Nordea att man hade för avsikt att förvärva Gjensidige Bank ASA, i slutet av förra veckan blev affären klar. Både den norska konkurrensmyndigheten och Finanstillsynet har godkänt köpet.

Gjensidige kommer verka under samma varumärke som tidigare

Tillsvidare kommer norska Gjensidige Bank fortsätta att verka som en oberoende bank under samma varumärke som tidigare. Förvärvet ger dock Nordea en möjlighet att fortsätta växa i Norge vilket varit en ambition och strategi under en längre period.

John Sætre är Nordeas chef för Personal Banking i Norge. Han säger att Nordea hela tiden har haft som mål att kunna erbjuda sina kunder ett bredare urval av tjänster och banklösningar och att det blir möjligt genom förvärvet.

Förvärvet innefattar ett samarbete med Gjensidige Forsikring

Förvärvet omfattar alla aktier men även ett samarbetsavtal med Gjensidige Forsikring. Tillsammans ska de två bolagen sälja försäkringar och finansiella produkter i Norge.

Gjensidiges vd, Helge Leiro Baastad tror att de två bolagen kompletterar varandra på ett bra sätt och att båda är väldigt entusiastiska. Det nya avtalet gör det även möjligt att nå ut till fler kunder än tidigare.

För Nordeas egen del var det självklart att börja samarbete med Norges ledande försäkringsbolag. Att Nordea nu kommer erbjuda Gjensidiges försäkringar till sina kunder tror John Sætrer kommer gynna Nordea-kunderna som nu får ett större utbud att välja mellan och bättre erbjudanden.

Nordea är Norges nästa största bank

Förvärvet av Gjensidige gör Nordea till den näst största banken i Norge. Totalt kommer man ha närmare 186 000 kunder och en utlåningsvolym på omkring 5,2 miljarder euro.

Successivt ska Gjensidige Bank integreras i Nordea och den svenska storbanken får omkring 200 nya medarbetare.