Bolån

Nordea vill ge en bonus till människor som lever klimatsmart. Därför får samtliga bolånekunder med klimatsmarta bostäder rabatt på sin bolåneränta med 0,10 procentenheter.

Nordea lanserar ett nytt slags bolån till kunder som lever i klimatsmarta bostäder. Bolånekunden ska få rabatt på sitt bolån med 0,10 procentenheter.

Tips! Jämför bankernas bolån och jämför bolåneräntor för att hitta det billigaste för dig.

Gröna bolån som det kallas ska ges till den som bor i villa, fritidshus eller bostadsrätt med energiklass A eller B. Gröna bolån ska även ges till personer med bostäder som är Svanenmärkta eller guld- eller silvercertifierade enligt Sweden Green Building Council.

Rabatten gäller i ett år för tremånaderslån

Hur länge rabatten gäller beror på om kunden har rörlig eller bunden ränta. För tremånadersräntan gäller rabatten i ett år i taget.

För den bolånekund som har bundet lån gäller rabatten under bindningstiden.

40 procent av Sveriges energiförbrukning kommer från bostäder

Nordea ser gröna bolån som en möjlighet för banken att göra skillnad för klimatet.

I dagsläget kommer cirka 40 procent av landets totala energiförbrukning från bostäder. Kan man få fler att leva i mer klimatsmarta bostäder kan man även göra en skillnad för klimatet.

– Som bank har Nordea ett ansvar att ställa om till en mer hållbar framtid. Genom att beakta klimat och energirisker tar vi långsiktigt ansvar. Det är bra för miljön och plånboken. Det är även bra för våra kunder, för oss som företag och för samhället i stort, säger Michael Skytt, bankens bolånechef.

Nordea erbjuder allt fler hållbara produkter

Nordea har på senare tid börjat erbjuda fler produkter och tjänster kopplat till hållbarhet. Man har bland annat hjälp till att ge ut gröna obligationer.

Dessutom lanserade man gröna företagslån i våras och nu lanseras gröna bolån.

Banken har en tydlig riktning och fler hållbara tjänster och produkter är att vänta. Sasja Beslik, som är bankens chef för hållbara finanser, säger att hållbarhet numera är en integrerad del av bankens affärsutveckling.