Modellhus på en hög av pengar.Bostadspriserna har stått i stiltje under september månad, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Smit/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Efter nästan två år av intensivt ökande bostadspriser har bostadsmarknaden äntligen lugnat ner sig. Det skriver SvD i dag. Samtidigt är bostadsmarknaden i full gång och det har hittills i år sålts närmare 12 procent fler bostadsrätter än förra året.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, presenterar siffror som visar att bostadsmarknaden haft nollutveckling på bostadspriserna den senaste månaden. Samtidigt har det sålts fler bostadsrätter och villor under årets första nio månader än motsvarande i fjol.

– Vi har nollutveckling på både villor och bostadsrätter, sett till riket, den senaste månaden, säger Per-Arne Sandegren.

Skiljer sig över landet

Per-Arne Sandegren säger att ökningstakterna sjunker sett till riket. Enligt årstakterna, som mäts löpande, bromsar bostadsmarknaden in.

Prisökningen på bostadsrätter varierar mellan 6–11 procent medan villorna har en prisökning på runt 14 procent. Och den senaste månaden kan Svensk Mäklarstatistik alltså presentera en nollutveckling för både bostadsrätter och villor. Samtidigt råder vissa skillnader mellan olika områden.

– Det är Stockholm som tickar upp lite grann, men även där är ökningstakten ordentligt dämpad, förklarar Per-Arne Sandegren.

Säljs fortfarande många bostäder

Även om prisökningen har bromsat in har priserna på bostäder inte sjunkit, men trots det är säljvolymerna stora när det kommer till ägda bostäder. Per-Arne Sandegren ser ett tydligt samband mellan lånemarknaden och efterfrågan på bostäder.

– Det är billigt att låna pengar och det råder bostadsbrist i en majoritet av Sveriges kommuner.

Tips! Hitta bästa bolånet för dig genom vår jämförelsetjänst.

Per-Arne Sandegren ser också att det i framtiden kommer att vara fortsatt hög efterfrågan på ägda bostäder. Under årets första nio månader har det sålts 101 200 bostadsrätter runt om i riket. Det är en ökning med 12 procent sedan förra året. 

För villor är säljtakten något långsammare, men man kan ändå se en femprocentig ökning från i fjol med 45 400 villor sålda mellan januari och september 2021.