Två män arbetar på kontor framför datornMynt vill utmana storbankerna med sina snabba krediter till små företag. Foto: Pressmaster/Shutterstock.com

Företagslån

Den lilla låneutmanaren Mynt erbjuder snabb kredit till små företag som är i behov av finansiering. Bolaget har tagit in 8 miljoner kronor från Svea för att kunna fortsätta växa och utmana de svenska storbankerna, skriver Breakit.

Mynt är en liten låneutmanare som själva riktar in sig på små och medelstora bolag i behov av finansiering. Precis som de små bolagen vill växa vill även Mynt bli större. Målet är att utmana de stora svenska bankerna och för att göra det har man tagit in drygt 8 miljoner från Svea Ekonomi. Lennart Ågren, bankens vd, sitter förövrigt i Mynts styrelse

Mynt använder sig av en digital plattform som kan genomföra en automatiserad kreditbedömning av företagskunderna som söker lån. Lösningen som är algoritmbaserad gör en kreditbedömning baserad på ett företags bankuppgifter och fakturauppgifter.

– Många upplever att hindret för att kunna växa är svårigheten att få finansiering. Vår utgångspunkt har varit att utnyttja den data som finns för att ge fler småföretag bra finansiering, säger en av Mynts grundare, Baltsar Sahlin, till Breakit.

Kunderna beviljas en kredit som de kan ta ut pengar ifrån

Mynt fungerar inte som en vanlig långivare där ett visst lånebelopp betalas ut till låntagaren. Istället beviljas företaget som ansökt om finansieringen en kredit. Därifrån kan företaget sedan plocka ut pengar när de behöver. Så fort ett lån är betalt frigörs mer kreditutrymme så företaget kan ta ut mer pengar. De betalar endast för den summan som utnyttjas. För lånen tar Mynt ut en avgift som beräknats fram baserat på företagets förutsättningar.

Det största fokuset ligger idag på fakturafinansiering med Mynt erbjuder också företagslån.

Har 200 företagskunder men vill bli ännu större

Sedan Mynt startades 2017 har närmare 200 företag valt att ansluta sig till bolaget. Bolaget hoppas på att kunna fortsätta växa i Sverige den närmaste tiden men man utesluter inte heller att expandera till Europa.

Baltsar Sahlin tror att de digitala produkterna som Mynt erbjuder kommer vara viktiga framöver. Både när det gäller tillväxten för företag men även hela ekonomin i stort.