kille och tjej som sitter rygg mot rygg och fantiserar om familj och hus.Hårdare bolåneregler, penningtvättskandaler och räntehöjningar har gjort Mittbolån till de stora vinnarna på bolånemarknaden. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com

Bolån

Räntehöjningen i december, Swedbanks penningtvättskandal och de nya tuffa bolånereglerna gör att Mittbolån (nu Compricer) växer så det knakar. Under senaste tiden har två nya banker valt att samarbeta med den digitala förmedlingstjänsten, rapporterar Breakit.

Den digitala förmedlingstjänsten Mittbolån, som hjälper privatpersoner att byta bolån, växer så det knakar. Räntehöjningen i december är en orsak till att privatpersoner söker upp Mittbolån för att byta bank. Företaget tjänar pengar på de lån de förmedlar. För varje förmedlat lån får de en viss procent.

Mittbolån växer rekordsnabbt

I dag samarbetar Mittbolån med nio banker. De allra senaste nyförvärven är Landshypotek och Svea ekonomi. Tjänsten är en del av Compricer och ägs av Schibsted.   

Antalet kunder ökade med 25 procent under första kvartalet 2019 jämfört med samma tidsperiod förra året. Mittbolån har idag 13 000 kunder. Prognosen för 2019 ligger på 120 miljarder kronor i bolåneförfrågningar.

En av anledningarna till att bolaget växer så att det knakar är dels på grund av räntehöjningarna i december, dels på grund av de nya tuffa bolånereglerna. Skuldkvotstaket och de hårdare amorteringskraven har gjort det svårt för flera att få bolån hos de traditionella bankerna. Det har skett radikala förändringar på bolånemarknaden under det senaste året.

Nya aktörer gör det möjligt för fler att få lån

Enligt Christoffer Cederschiöld, ansvarig på Mittbolån, har det dykt upp flera nya aktörer på marknaden som har gjort det möjligt för många att få lån. Till exempel går det att se att antalet banker som handskas med gig-ekonomi har ökat.

Andelen låneutbetalningar till personer som inte har fast anställning utan hoppar mellan olika gig fördubblades under 2018. Vi har exempelvis tidigare skrivit om bolån utan fast anställning här.

Swedbankskandalen ökade inflödet med 70 procent

Förutom hårdare bolåneregler beror ökningen också på den penningtvättskandal som nyligen skakade Swedbank. Enligt Christoffer Cederschiöld ökade inflödet med 70 procent över en natt på grund av skandalen på Swedbank. Folk var upprörda över vad de hade sett och ville byta bank. 

Vidare har Mittbolån sett en annan trend. Att det har kommit flera nya banker på marknaden gör att räntorna pressas nedåt.

Enligt Christoffer Cederschiöld har konkurrensen hårdnat, vilket har lett till mycket större skillnader i prissättningen. I dag kan ett hushåll med ett lån på 2 miljoner kronor spara närmare 20 000 kronor per år när det görs en jämförelse mellan den lägsta och högsta snitträntan.