båtar och en bil vid en hamnMarknaden för begagnade båtar och bilar har varit het i slutet av sommaren. Foto: StevenK/Shutterstock.com

Billån

Andrahandsmarknaden för fordon har gått starkt under slutet av sommaren. Statistik från bilförsäljaren Bilia visar högt intresse för begagnade bilar, och på Blocket Fordon har både priser och antalet annonser för begagnade båtar varit rekordhögt.

Begagnade bilar sålde bra under tredje kvartalet

Begagnade bilar har sålt oväntat bra på senare tid. Det flaggar bilförsäljaren Bilia för, enligt SvD Näringsliv. Deras rapport för tredje kvartalet visar nämligen redan nu på ett mycket bra resultat.

I ett pressmeddelande skriver Bilia att det operativa rörelseresultatet för juli–september 2020 kommer att bli högre än samma period förra året. Det är också betydligt högre än vad man kunnat förvänta sig utifrån marknaden just nu.

Tips! På vår sida om billån kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

Rekordmånga båtar såldes i augusti

Även intresset för begagnade båtar har stigit rekordhögt under sommaren. Enligt SvD Näringsliv hör det ihop med att svenskarna har rest utomlands i mindre utsträckning i sommar.

I augusti var antalet båtannonser på Blocket cirka 20 procent högre än i vanliga fall, och dessutom till högre priser. Trots det höga utbudet såldes också mer än hälften av båtarna inom bara en vecka. Det är en fördubbling av försäljningen i augusti förra året.

Tänk på! Ska du köpa båt av en privatperson på Blocket kan du inte använda båten som säkerhet för ett lån. I stället kan du ta ett båtlån utan säkerhet.

I vanliga fall är intresset för båtar som störst innan sommaren, snarare än först i augusti. Henrik Littorin, som är marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon, tror att detta beror på att många av årets båtköpare är nya på sjön.

– Även om vissa säkert blev frälsta är det ganska troligt att många kommer sälja båten nu när säsongen börjar lida mot sitt slut eftersom man kanske inte har planerat eller har möjlighet för vinterförvaring, menar Henrik Littorin.