ung företagare tittar ut genom fönster på höghusbyggnaderI och med den kris som pandemin har fört med sig kan många ha haft tid att tänka på och genomföra nya företagsidéer. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Företagslån

14 procent fler nya företag startades under 2020 jämfört med året innan. Pandemins effekter på arbetsmarknaden kan ha varit en orsak till ökningen, skriver SvD Näringsliv.

Visma Spcs har tittat på statistik från Bolagsverket för att se hur många företag som startades under förra året. Antalet var 73 500 stycken, vilket är 14 procent fler företag än året innan.

Det är det högsta antalet nyregistreringar som har gjorts under ett år sedan 1984, då Bolagsverket började föra statistik på detta.

Krisen har gett fler utrymme att starta företag 

Med det krisläge som rått på arbetsmarknaden 2020 är det fantastiska siffror. Företagarexperten Boo Gunnarsson på Visma Spcs jämför med finanskrisen, då intresset för att starta nya företag i princip dog ut för en tid.

Tips! Har du startat företag, eller funderar på att göra det? Kolla in vår sida om företagslån för hjälp och inspiration kring finansiering.

Samtidigt är han inte helt förvånad över situationen. En av tre svenskar drömmer om ett eget företag, och 2020 verkar vara året då många vågade ta steget. Troligen kan just antalet uppsägningar och korttidspermitteringar ha bidragit till utvecklingen.

– Då har man plötsligt tiden att tänka igenom och skapa sin egen framtid. Man kanske känner att man kan ta tag i sin idé, eller så får man nya idéer av pandemin, tror Boo Gunnarsson.

Aktiebolag den vanligaste bolagsformen

78 procent av de nya företagen var aktiebolag. Det beror sannolikt på att kraven på aktiekapital i sådana bolag sänktes från 50 000 till 25 000 kronor förra årsskiftet.

Men aktiebolag är också en tryggare företagsform än enskild firma, påpekar Boo Gunnarsson. Hos ett aktiebolag finns nämligen en skillnad mellan din privata ekonomi och företagets. Den skillnaden finns inte på samma sätt i enskild firma.

Stockholm och Värmland i topp för nyföretagandet

Värmland var den region där nyföretagandet ökade mest. 28 procent fler företag registrerades där under 2020 jämfört med 2019. 

Till antalet startades flest företag i Stockholmsregionen, omkring 22 700 stycken.

Boo Gunnarsson trycker på att nyföretagande har en viktig roll för regioner och kommuner. Förutom att de betalar skatt och på så sätt bidrar till välfärdssektorn är företagen också framtidens arbetsgivare.