Termometer visar skyhöga temperaturer, med sol på gul himmel och konturerna av en stad i bakgrund.Det är inte bara sommarvädret som varit stekhett på sistone, utan också bostadsmarknaden. Foto: Tom Wang/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Än ser experterna ingen ände på uppgången av bostadspriserna. Men troligen kan vi åtminstone få se en lite lugnare stigningstakt under sommaren som kommer, skriver SvD Näringsliv.

Sommarhettan bromsar inte in prisutvecklingen på bostadsmarknaden – snarare tvärtom. I maj ökade villorna i landet med 1,7 procent i pris, enligt Valueguard. Än så länge har även juni pekat på liknande prisstigningar.

Störst var prisökningen i Stockholm, där de steg med 1,8 procent. I Göteborg var motsvarande stigning 0,8 procent, och i Malmö 1,3 procent.

Fler bostadsaffärer under sommaren hittills

Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors i Stockholm tror ändå att prisutvecklingen kommer att plana ut litegrann under sommaren. Däremot väntar man sig fler bostadsaffärer än vanligt.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson, bekräftar den bilden även om Göteborg.

– Vi har aldrig sålt så många bostäder i Göteborgsområdet inom Erik Olsson som nu i maj. Försäljningstiderna var dessutom kortare än någonsin tidigare.

Bostadsrätter har också ökat i pris

Även bland bostadsrätterna har priserna gått uppåt, men inte så kraftigt som villapriserna. I maj ökade bostadsrätterna med 0,8 procent i pris över landet i stort. Stockholm stod för en ökning med 1 procent, Göteborg för 0,6 procent, och Malmö 0,9 procent.

Hittills under juni månad har bostadsrättspriserna stigit med 0,1 procent i Stockholmsområdet och 0,8 procent i Göteborg.

Tolv månader tillbaka har priserna på bostadsrätter gått hela 12,1 procent plus. Där ligger Stockholm på 12,3 procents ökning och Göteborg med 9 procents ökning. Malmö sticker ut med hela 17,7 procent högre priser på ett år.

De stigande priserna ökar klyftan på bostadsmarknaden

De ökande priserna är ett problem för många. De som står utanför bostadsmarknaden har svårt att komma in, och klyftan mellan dem och de som redan äger sina bostäder blir allt större.

– För många känns dagens situation som att de står på perrongen och aldrig kan hoppa på tåget, beskriver Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.