Kvinna sitter i soffa med miniräknare och räkningar på ett soffbord framför sig.Flera hushåll saknar sparkapital som gör att de klarar sig längre än tre månader om de skulle bli arbetslösa. Bara 20 procent har en buffert som gör att de klarar sig upp till tre månader som mest. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Privatekonomi

Bara var femte person som blir arbetslös har en tillräckligt stor buffert för att klara sig i högst tre månader. Var tionde hushåll saknar en sparbuffert helt, skriver SvD Näringsliv

Coronaviruset ställer till det rejält och många företag har fått permittera eller säga upp anställda. En undersökning som Swedbank har beställt från SIFO visar att de allra flesta har förberett sig väl om de skulle råka ut för en privatekonomisk kris på grund av att de blir arbetslösa, men en del klarar sig inte länge alls. 

Hushållens ekonomi är bättre i dag jämfört med för 10 år sedan

Enligt Arturo Arques, Swedbanks privatekonom, har de allra flesta hushållen i Sverige fått det mycket bättre under de senaste tio till femton åren, men det gäller inte alla. Det finns fortfarande många som lever från hand till mun och små marginaler i hushållsekonomin. Det gör att en eventuell arbetslöshet skulle påverka dem riktigt hårt. 

Få som har ett sparkapital som räcker mer än tre månader

Av de lite drygt tusen personer som tillfrågades är det bara nästan hälften som har ett sparkapital som uppgår till mer än tre månadslöner efter skatt. Men inte ens en tredjedel av de tillfrågade har ett sparkapital som räcker mer än en månad.

Sju av tio uppgav att de är med i en a-kassa, och var tredje har dessutom en extra inkomstförsäkring genom deras fackförbund.

Oroade för att bopriserna kommer att sjunka

När det gäller bostadsmarknaden är det många som är oroliga och tror att bopriserna kan falla på grund av coronakrisen. 75 procent av de tillfrågade uppgav att de kan bo kvar i sin bostad i 12 månader om de skulle bli arbetslösa eller drabbas av en långvarig sjukdom.

Viktigt med en buffert

För att vara säker på att klara en ekonomisk kris på grund av arbetslöshet eller långvarig sjukdom bör man se till att ha en sparbuffert på minst tre månadslöner. Men att spara när det är dåliga tider är inte alltid så lätt.

Börja i liten skala och försök få över en liten summa pengar i slutet på månaden. Tänk på att det är bättre att spara lite än inget. Några hundralappar varje månad är en mycket bra början. Det bästa är om du kan sätta undan pengar direkt när du får din lön. Om du sätter undan pengarna direkt är det svårare att använda dem.