Annika Winsth tror att coronapandemin och ökad global konkurrens är två anledningar till förra årets låga löneökningar. Foto: Syda Productions/Shutterstock.com
PrivatekonomiMedlingsinstitutet har gått ut med preliminära uppgifter om förra årets löneökningar i Sverige. Siffrorna visar att lönen aldrig förut har ökat så lite. Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att det gör det svårt för Riksbanken att höja räntan. Detta skriver SvD Näringsliv.
Förra årets löneökning ligger nu på 1,9 procent. Lägre siffra än så har man aldrig tidigare varit med om i Sverige.
En anledning till detta är förstås coronakrisen, som gjorde att avtalsrörelsen för industrin sköts upp förra året. Det är det avtalet som sätter märket för alla andra branscher.
Inte så illa som det låter
Men detta låter kanske värre än vad det är. Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet, betonar att siffran är preliminär och troligtvis kommer stiga några tiondelar. Det beror på att många löneökningar som skedde i november och december inte har registrerats än.
Om man bortser från inflationen steg lönerna dessutom mer förra året jämfört med de föregående tre åren. Ökningen ligger också i linje med snittet de senaste tjugo åren.
Man ser också skillnader mellan olika branscher. Inom industrin steg lönerna bara med 0,8 procent under 2020. Men i offentlig sektor var löneökningen 2 procent, och i näringslivet 1,9 procent.
Coronapandemin och global konkurrens orsak till den låga utvecklingen
Annika Winsth menar att de låga löneökningarna beror på coronapandemin och stor global konkurrens. Konkurrensen innebär att det är svårt för svenska industriföretag att höja lönerna mer än i andra länder. De skulle då få ökade produktionskostnader och behöva höja priset för sina produkter, eller ta ut lägre vinster.
Man kan ju ofta hitta folk som gör mer arbete för mindre pengar på andra ställen än i västvärlden, påpekar Winsth.
Inte troligt att Riksbanken höjer räntan
Annika Winsth tror även att löneökningarna kommer vara fortsatt låga de närmsta åren. Det kommer leda till att inflationen hålls nere, eftersom människor inte får lika mycket nya pengar att handla för. Därför tror hon inte heller att Riksbanken kommer höja räntan inom den närmsta framtiden.