Gamla lägenhetshus i StockholmLendify har planer på att ge ut bolån inom fyra år. Foto: Laiotz/Shutterstock.com

Bolån

Inom tre till fyra år hoppas Lendify på att kunna ge ut bolån. Genom en automatiserad låneprocess vill de kunna erbjuda kunderna en lägre bolåneränta. Det skriver Bloomberg News. Tanken är inte att Lendify ska erbjuda bolån till nischade grupper. I stället vill företaget ge ut bolån till den breda massan.

Lendify är idag verksamma inom så kallade peer-to-peer-lan, det vill säga lån där privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner. Bolaget har som mål att hela tiden utvecklas, och en förhoppning Lendify har är att kunna erbjuda bolån till svenska kunder inom tre till fyra år.

Lendify vill automatisera låneprocessen vilket gör att bankerna kan hantera lånen till en lägre kostnad. Det skulle i sin tur leda till lägre boräntor, menar Lendify.

Vill ge ut bolån till den breda massan

Till skillnad från många andra nischade konkurrenter vill Lendify inte satsa på bolån för vare sig riskkunder eller kunder med stabilare ekonomi och lägre belåningsgrad. I stället vill de satsa på kunderna som utgör den stora massan.

Lendifys huvudsakliga konkurrenter kommer vara nischbankerna SBAB, Länsförsäkringar och Stabelo. Men Lendify kommer även få konkurrera med Swedbank och andra mer traditionella banker som vill ta tillbaka förlorade bolånekunder. Framför allt är det storbankerna Swedbank och Handelsbanken som har förlorat många ny bolånekunder de senaste åren. Både Nordea och SEB har däremot vunnit tillbaka många kunder det senaste året.

Bolaget värderas till en miljard kronor

Lendify är i högsta grad en tuff konkurrent till mer etablerade banker och långivare. Sedan starten 2014 har bolaget vuxit rejält. Nyligen tog de in 197 miljoner kronor och värderades till mer än en miljard kronor.

I bolaget finns det många tunga investerare. Några som har valt att investera pengar i bolaget är Sveriges tidigare finansminister Anders Borg. Även grundarna till Avito, Filip Engelbert och Jonas Nordlander, har investerat pengar i Lendify.