Erika Eliasson från LendifyLendifys Erika Eliasson tycker det är stort att Insight Investment valt att investera i Lendify. Foto: Pressbild/Lendify

Banknyheter

Lendify har skruvat om sin modell från att tidigare ha varit en renodlad peer-to-peer-tjänst. Numera står även finansiella institutioner för kapitalet. Nyligen gick kapitalförvaltaren Insight Investment in med 1,5 miljarder kronor i bolaget.

Lendify är en av alla spelare på marknaden för så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. De senaste åren har marknaden för lånen vuxit rejält med flera nya aktörer och värderades till 225 miljarder kronor för två år sedan. Detta enligt Finansinspektionen.

För att fortsätta sin väg mot att bli den största aktören inom blancolån har Lendify nyligen plockat in 1,5 miljarder kronor. Pengarna kommer från Insight Investment, en amerikansk kapitalförvaltare, och ska användas enbart för utlåning till privatpersoner.

Stort för Lendify att Insight Investments gick in med pengar i bolaget

För Lendifys del är det stort att just Insight Investments valt att investera i Lendify. Den svenska långivarens kommunikationschef, Erika Eliasson, säger till Di Digital att det är ett stort steg när en av världens främsta kapitalförvaltare vill investera i Lendify.

Lendify började med peer-to-peer-lan

Från början sysslade Lendify endast med peer-to-peer-lan. Tanken med dessa lån är att privatpersoner ska kunna låna ut pengar till andra privatpersoner. Lendify kom snabbt underfund med att det var betydligt fler som ville låna pengar än personer som ville låna ut pengar.

Därefter började Lendify förändra sin modell för att möta efterfrågan som finns på lån. Nu är det i stället finansiella institutioner som står för kapitalet, men även peer-to-peer-lanen finns kvar.

Anders Borg har investerat i Lendify

Bland Lendifys ägare finns en hel del kända ansikten. Bland annat har den tidigare finansministern Anders Borg och Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander investerat i Lendify. Även Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures, finns med som en av ägarna.

Sedan starten har Lendify lånat ut mer än 2 miljarder kronor.