Billån

I Storbritannien likt i Sverige köper allt fler bilar på så kallade billån eller enligt speciella avtal med en liten handpenning och en månadsbetalning som täcker det värde bilen förlorar under perioden. Till följd av den låga räntan och folks positiva inställning till lån i allmänhet såldes 2,5 miljoner nya bilar i Storbritannien under 2016. Det är femte året i rad som bilförsäljningen ökat och nu varnar analytiker för att en ”bilbubbla” kan uppstå.

Allt fler bilar säljs, allt fler lånar

I takt med att försäljningen av bilar ökar för femte året i rad ökar också belåningsgraden hos hushållen. Det innebär att om dessa lån inte återbetalas riskerar det att drabba de som lånat ut pengarna och som inte heller säkert får tillbaka sina pengar. Oron ligger i att detta kan leda till en bubbla likt den vi tidigare har sett på bostadsmarknaden. Om så är fallet återstår att se, om det skulle ske drabbar det heller inte i första hand bankerna utan biltillverkarna. Det är nämligen biltillverkarna som står för den största delen av utlåningen.

Osannolikt att få större konsekvenser

Även om en så kraftig ökning belåningen hos britterna oroar är det osannolikt att det får större konsekvenser. Det största orosmomentet ligger i andrahandsmarknaden för bilar, eftersom att många använder en typ av leasing där man säljer bilen efter 2 år.

Tänk på! Man har till följd av den här formen av lån sett att priserna för begagnade bilar redan idag har sjunkit. Det kan innebära att långivarna kan få tillbaka mindre i säkerhet än vad man förväntat sig.

Redan nu har man sett att andrahandsvärdet för dessa bilar har sjunkit, men enligt de senaste analyserna klarar marknaden av ytterligare kraftigare sänkningar i andrahandspriset. Det innebär att de långivare som har bilen som säkerhet inte behöver vara allt för orolig för att inte få tillbaka sina pengar.

I Sverige är situationen bättre

Även om Storbritannien har problem med denna typ av överbelåning är situationen bättre i Sverige. Även om många köper bilar med billån är det inte lika många som lånar i Sverige. Det syns heller inte samma påverkan på den svenska andrahandsmarknaden. Svenskarna verkar med andra ord ha en tryggare bilmarknad även framöver, vilket är mycket bra ifall det sker en internationell räntehöjning eller liknande.