Foto: Transportstyrelsen

Privatlån

Från och med den 1 september är det möjligt för arbetslösa att låna pengar till körkort. Lånet betalas ut av Central Studiestödsnämnden och som mest kan man låna 15 000 kronor.

Det nya körkortslånet från Centrala Studiestödsnämnden, CSN, infördes den 1 september. Lånet avser körkortsbehörighet B och riktar sig till arbetslösa mellan 18-47 år. Som mest kan en låntagare låna 15 000 kronor, pengar som måste betalas tillbaka oavsett om man lyckas ta körkortet eller inte.

Den som vill ta del av ett lån måste dock vara snabb. CSN får i år 151 miljoner kronor från regeringen som ska användas till körkortslånen och det är först till kvarn som gäller. Nästa år beräknar man att 512 miljoner kommer lånas ut och 597 miljoner året därpå.

– Detta är en satsning som regeringen gör för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Vi tror att det kommer att ha en positiv effekt på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens sektionschef, Johan Nylander, till Aftonbladet.

Ett körkort kan göra den arbetslöse attraktiv på arbetsmarknaden

Att ta körkort kan för den förbättra möjligheterna till att hitta ett nytt jobb för den som är arbetslös. Inom flera branscher där arbetsbristen är stor är körkort ett krav. Exempel på sådana yrken är inom vård och hemtjänst.

Arbetsförmedlingen tror dessutom att ett körkort kan vara en kvalitetsstämpel på den som söker ett arbete även om det inte krävs någon bilkörning i själva arbetet.

Körkortslånet är giltigt i tre år med chans till förlängning

Den som fått ett positivt beslut måste ta körkort inom tre år, det är nämligen så länge beslutet gäller.

I vissa fall finns dock möjlighet till förlängning. För detta krävs dock att det hänt saker som gjort att man inte kunnat genomföra utbildningen som det var planerat.

Ett beslut kan som längst förlängas med två år.

Krav för körkortslånet

  • Trafikskolan måste vara godkänd av Transportstyrelsen.
  • Du får inte ha haft körkort tidigare.

Dessutom måste du uppfylla villkoren för ålder och arbetslöshet. Dessa finns att läsa om på CSN:s webbplats.