Swedbanks logga på glasfasadSwedbank skruvar ned sin prognos gällande den svenska tillväxten framöver. Foto: A. Aleksandravicius/Shutterstock.com

Banknyheter

Swedbanks och SEB:s ekonomer skruvar ned prognoserna för den svenska tillväxten. Det skriver DN. Swedbank sänker även prognosen för den globala tillväxten nästa år. Det beror bland annat på inbromsningar i den tyska ekonomin, som är Europas största. I Storbritannien förutspår man att tillväxten blir negativ.

De svenska storbankerna Swedbank och SEB sänker prognosen för den svenska tillväxten. Nu räknar Swedbank i stället med att Sveriges BNP växer med 1 procent nästa år, vilket är en korrigering från den tidigare prognosen som sade 1,5 procent. Årets tillväxt justerar man däremot inte. Den väntas fortsatt landa på 1,4 procent. 

Även SEB gör korrigeringar. De räknar med en tillväxt på 1,3 procent nästa år, att jämföra med den tidigare prognosen på 1,7 procent. Till skillnad från Swedbank sänker man dock sin prognos något gällande årets tillväxt. Från 1,6 procent till 1,5 procent.

Storbankerna sänker prognosen även för den globala tillväxten

I samband med att storbankerna sänker prognosen för den svenska tillväxten gör man även det för den globala. Swedbank skruvar ned sin prognos från 3,3 till 3,2 procent för i år och från 3,5 till 2,9 procent för nästa år.

Under nästa år räknar bankerna med kraftiga inbromsningar i Tyskland, Europas största ekonomi. Dessutom väntas tillväxten bli negativ i Storbritannien nästa år.

Reporäntan förblir oförändrad nästa år

SEB har även passat på att säga sitt om reporäntan det kommande året. Storbanken tror att den förblir oförändrad på -0,25 procent under 2020 för att sedan höjas till 0 procent under 2021.

I samband med att ekonomin saktas in tror SEB även på stigande arbetslöshet. Man förutspår att arbetslösheten stiger till 7 procent i slutet av nästa år från 6,3 procent under årets första sex månader.