Kronan är rekordlåg och inflationen är mycket sämre än Riksbankens prognos. Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock.com
InflationInflationssiffran är för andra månaden i rad långt sämre än vad Riskbanken prognostiserat. Riksbankens prognos var en inflation på 2,4 procent men den totala inflationstakten, enligt måttet KPIF, var 1,9 procent i februari skriver SvD Näringsliv.
Riksbankens prognos om en inflation på 2,4 procent ligger alldeles för högt i förhållande till den verkliga inflationstakten som enligt måttet KPIF var 1,9 procent i februari.
Till följd av en expansiv penningpolitik, oroligheter på bostadsmarknaden och en försvagad konjunktur har det varit tufft för den svenska kronan. Inte minst efter Europeiska centralbankens besked häromdagen, där de beslutat att låta räntorna vara oförändrade till våren 2020, vilket gjorde att kronan försvagades ytterligare mot euron.
Inflationstakten har gått ned sedan i januari
Enligt måttet KPIF var inflationstakten endast 1,9 procent under februari månad, jämfört med 2,0 procent i januari. Jämfört med februari 2018 var inflationstakten oförändrad. Inflationstakten är en förändring av konsumentpriserna jämfört med samma månad föregående år och en månadsförändring är en prisförändring mellan två månader.
Det här är alltså andra månaden i rad som inflationssiffran är mycket sämre än Riksbankens prognos och enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth är det här en besvikelse för Riksbanken.
– Vid förra inflationssiffran sa riksbankscheferna att det var en siffra. Men det är svårare att vifta bort två dåliga siffror, säger Annika Winsth.
Efter att den Europeiska centralbanken nyligen gått ut med att räntorna ska lämnas oförändrade under 2019 har det försvårat Riksbankens dilemma att höja reporäntan.
Enligt Winsth är Riksbanken självklart bekymrade över kronan, dessvärre är det svårt att göra något åt situationen nu då alternativet är värre.
SBAB tror inte längre på en räntehöjning till hösten
Det är fler som delar samma mening som Nordea kring utvecklingen av den svenska kronan. Enligt Robert Bergqvist som är chefsekonom på SEB befinner sig kronan i en uppförsbacke eftersom nästa höjning av reporäntan haltar utifrån förväntningarna från Riksbanken och marknaden. Kronan pressas dessutom av aktieutdelningar i det korta perspektivet.
Enligt Robert Boije som är chefsekonom på SBAB som tidigare trodde på en räntehöjning till hösten 2019 har man nu ändrat åsikt.
– Vi kommer med en ny ränteprognos om en vecka och mycket talar för att vi kommer att skjuta nästa höjning av reporäntan till efter årsskiftet.
Enligt Boije var Riskbankens höjning av reporäntan i december dålig tajming och vilket nu visar sig mer och mer uppenbart. Den underliggande inflationen som ligger kvar på låga 1,4 procent bortsett energipriser kan göra det väldigt besvärligt för Riksbanken om konjunkturen viker med en krona som redan nu är rekordsvag.
Handelsbanken räknar med att styrräntan höjs i år
Handelsbanken är av en annan åsikt och räknar med en räntehöjning i september 2019. Enligt Claes Måhlen tror man att det finns en viss tolerans hos Riskbanken för lägre inflationssiffror så länge som konjunkturen hålls uppe.
Även makroekonomerna på Swedbank tror på en räntehöjning i september. Enligt Andreas Wallström som är prognoschef är nästa inflationssiffra väldigt viktig då påverkar eventuella räntehöjningar och den kan ge en antydan om Riksbanken ändrar sig redan vid mötet i april.
Även Länsförsäkringars senior ekonom Anders Nordberg ser mötet i april som mycket viktigt.
– Vi tror Riksbankens första steg blir att sänka räntebanan och inflationsprognosen, men att man vid mötet i april behåller en viss sannolikhet för höjning mot slutet 2019.