Kvinna sitter vid ett bort med laptop, miniräknare och papper. Hon går igenom hushållsbudgeten.Med tanke på den stundande lågkonjunkturen är det hög tid att gå igenom hushållsbudgeten och se vad du kan spara in på. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Ekonomi

Under 2022 fick vi oss en ekonomisk smäll, och det ser inte ut att bli bättre i år. Experter förutspår att vi kommer fortsätta se höjda räntor och priser på el och mat. Lågkonjunkturen är i princip ett faktum, rapporterar SvD Näringsliv.

Riksbanken har flaggat för att styrräntan kommer höjas ytterligare. Och enligt Anders Stenkrona, sparekonom på Nordea, kan vi inte förvänta oss att el- och livsmedelspriserna kommer sjunka. Vi är högst troligt på väg in i en lågkonjunktur med högre arbetslöshet och sämre framtidstro.

Hushållens kostnader kan öka rejält

Américo Fernández är privatekonom på SEB, och han har gjort vad han kallar för ett stresstest av hushållens ekonomi. Det innebär att han har räknat på kostnadsökningarna 2022 och gjort en prognos över hur mycket kostnaderna kommer öka under 2023.

– Det är ett relativt realistiskt värsta scenario. Alla hushåll har inte 85 procents belåning, rörliga räntor och rörliga elavtal, men om man har det så kan det bli så här, säger han.

Under 2022 ökade kostnaderna med över 91 000 kronor för en barnfamilj som bor i villa. År 2023 tros kostnaderna öka med ytterligare 37 000 kronor. Men detta är alltså det värsta tänkbara scenariot, med hög belåning, höga räntor och rörligt elpris.

Sänk utgifterna i den mån det är möjligt

Trots att hushållen har låg framtidstro har de fram tills nu fortsatt att konsumera på samma sätt. Men Américo Fernández tror att det snart kommer att förändras. Och Anders Stenkrona konstaterar att man helt enkelt måste göra av med mindre pengar än man får in framöver.

Gör en budget och håll dig till den. Gå igenom ekonomin och se över vad du verkligen behöver och vad du kan klara dig utan. Går det fortfarande inte ihop så är det nu du ska använda din buffert, om du har någon.

Sharon Lavie, privatekonom på Lendo, föreslår att man pausar till exempel avbetalningar på CSN-lan och amorteringar på bolånet, om det behövs.