Ungt par skakar hand efter att ha förhandlat om sitt bolån.Enligt sparekonomen Frida Bratt är vi i ett läge där det är gynnsamt att förhandla om bolåneräntan. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bolån

Trots de höjda räntorna har bankernas marginaler blivit mindre. Det gör att bolånetagarna har ett ypperligt förhandlingsläge. Sparekonomens råd för att sänka bolåneräntan är att inte vara rädd för att byta bank. Det skriver SvD Näringsliv.

Lönsamheten hos långivarna låg vid årsskiftet på 0,81 procent, jämfört med 0,92 procent i slutet av tredje kvartalet. Enligt Finansinspektionen beror detta på att bankernas finansieringskostnader ökade.

Bättre konkurrenssituation än tidigare

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt har bolåneräntorna inte höjts så mycket som man kanske hade förväntat sig med tanke på den snabbt stigande reporäntan. Bankerna vill inte förlora kunder och sneglar därför på varandra för att inte höja räntan för mycket. Vissa banker är dock mer rädda om sina marginaler och höjer räntorna lite mer.

Frida Bratt argumenterar för att det här ger ett bättre förhandlingsläge för konsumenterna. Genom att jämföra bolån kan man spara tusenlappar. Eftersom det är stora skillnader i hur mycket långivarna har höjt räntorna är det stor skillnad på lägsta och högsta räntan.

Hon betonar också att det är viktigt att vara beredd att byta bank. Det är enligt henne det viktigaste vapnet man har som konsument.

Tips: Begär ut amorteringsunderlag

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, tipsar om att begära ut amorteringsunderlag från din bank. Det är ett underlag som man måste ha om man ska flytta till en annan bank. Att du begär ett sådant underlag kan vara ett tecken på att du funderar på att byta bank, och då kanske din bank kan tänka sig att sänka räntan.

Men Frida Bratt menar också att det är viktigt att inte byta bank till vilket pris som helst. Vissa har till exempel blivit erbjudna en lägre bolåneränta mot att de flyttar sin pension. I sådana fall är det viktigt att kolla så att pensionsvillkoren inte blir sämre.