En husmodell och en kvinna och en man som sitter i bakgrunden som läser och skriver på ett papperEfter Riksbankens besked förra veckan kan det vara läge att binda boräntan. De bundna boräntorna nu är förhållandevis bra prissatta. Foto: Alexander Raths/Shutterstock.com

Bolån

Efter förra veckans besked från Riksbanken kan vi vänta oss en räntehöjning i december vilket gör att det är läge att se över sina bolån. Enligt Emma Persson, sparekonom hos Länsförsäkringar, kan det vara ett bra tillfälle att binda delar av sina bolån, skriver SvD Näringsliv.

Det kan vara svårt att veta när det är läge att binda boräntan. Emma Persson, sparekonom hos Länsförsäkringar, anser att det kan vara ett bra tillfälle nu att binda boräntan. Hon uppmanar även hushållen att se över sin ekonomi för att veta om de har sparat tillräckligt mycket för sämre tider. 

Läge att binda boräntan efter Riksbankens besked

Riksbankens besked förra veckan var att de avvaktar med en räntehöjning nu, men att vi kan räkna med att reporäntan höjs till noll i december. Det blir med största sannolikhet den sista höjningen på en lång tid framöver.

Enligt Emma Persson kommer de rörliga räntorna fortsättningsvis att vara låga, men även de bundna boräntorna är jämförelsevis bra prissatta.

Innan man binder boräntan behöver man se över sin egna situation. Det kan vara bra att fundera på om man har tänkt bo kvar en längre tid och om det är viktigt att veta vad räntekostnaderna blir i framtiden.

Nu är det billigt att binda räntan

Söderberg och partners sparekonom, Joakim Bornold, tycker också att det kan vara läge att binda bolåneräntan.

I Sverige har rörlig ränta alltid varit billigast när växelkursen har varit rörlig, vilket den är i dag. Rörlig ränta kommer med största sannolikhet att vara billigast. Men eftersom det inte är så dyrt att binda boräntorna i dag kan det vara ganska lockande att göra det nu, säger Joakim Bornold till SvD.

Svårt att utnyttja konkurrensläget med bunden boränta

Frida Bratt, som är sparekonom på Nordnet, håller inte med om att hushållen ska binda sina boräntor. 

– Vi har historiskt låga bolåneräntor och vi har en bättre konkurrens på bolånemarknaden nu med fler aktörer som sätter press på storbankerna. Binder man sig till banken nu kan man inte utnyttja det konkurrensläge som finns, säger Frida Bratt.