Regleringar

Under 2018 kan ett lagförslag införas som hotar företag som ger ut små lånDen nya lagen bygger på en fast maxgräns för den effektiva räntan som erbjuds. Eftersom snabblån vanligtvis har mycket korta återbetalningstider har de även en effektiv ränta som ofta är hög. Enligt ordföranden i SKEF, branschorganisationen för långivare som ger ut små lån, kommer lagen slå ut flertalet av dessa långivare.

Lagförslaget innebär ett räntetak

Lagförslaget skulle införas under 2018 och innebär ett räntetak på 40% avseende den effektiva årsräntan. För små lån som har en kort återbetalningstid kan detta dock leda till en stor förlust för långivarna. Därför varnar nu flera företag i branschen för att lagförslaget slår hål på marknaden för små lån i allmänhet.

Tänk på! Den effektiva räntan är betydligt högre för små lån eftersom att de har en kortare löptid än större och mer omfattande lån.

Lagen skulle med andra ord kapa intäkterna för dessa långivare. Syftet med förslaget är att minska svenskarnas belåning som ökat allt mer under de senaste åren. Om små lån verkligen är orsaken till detta råder det dock delade meningar om.

Ökade skulder kan bero på större lån

Branschförbundet SKEF påpekar att lån på större belopp, så som blancolån och bolån, utgör en stor del av svenskarnas höga belåning. Att antalet små lån ökar beror på att många efterfrågar mindre lån med korta återbetalningstider. Ett införande av denna lag skulle inte påverka större lån men däremot medföra stora ändringar gällande mindre lån.

Se upp för lån med dåliga villkor

Oavsett om lagförslaget går igenom eller inte ligger det största ansvaret hos konsumenterna. Överbelåningen kommer knappast upphöra även om små lån möts av en allt hårdare lagstiftning. Istället ligger det största ansvaret hos den som lånar.

Ett av de största problemen med marknaden för små lån idag är att privatpersoner tar lån till dåliga villkor. En enkel lösning för dig som låntagare är att jämföra lån innan du ansöker om ett. På så sätt kan du välja den långivare som erbjuder bäst villkor och lägst effektiva räntan.

Tips! För dig som i nuläget har flera små lån är det oftast fördelaktigt att samla dessa hos en enda långivare.

Om du i nuläget har flera mindre lån kan du minska dina lånekostnader genom att samla dina lån. Eftersom små lån med kort återbetalningstid ofta har högre ränta kan du samla lånen till ett större. På så sätt kan du minska dina månadskostnader och få bättre koll på villkoren för ditt lån.