Kollage lägenheter med röd fasad och Alexandra Stråberg chefsekonom på LänsförsäkringarOm Riksbanken sänker räntan kan bolåneräntan sänkas med upp till 10 räntepunkter enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Foto: Werner Lerooy/Shutterstock.com och Press/Länsförsäkringar

Bolån

Boräntorna kan sänkas ännu mer i framtiden. Till nästa år spår Alexandra Stråberg, Länsförsäkringars chefsekonom, att Riksbanken kommer att sänka reporäntan till minus 0,5 procent, skriver SvD Näringsliv.

Om lite mer än två veckor ska Riksbanken lämna besked kring deras prognos för reporäntan. Länsförsäkringars chefsekonom, Alexandra Stråberg, tror att Riksbanken kommer att lämna räntan oförändrad på minus 0,25 procent.

Riksbanken kommer troligtvis att skjuta på räntehöjningen

Riksbanken har stått fast vid att de kommer höja räntan vid årsskiftet. Men det tror inte Alexandra Stråberg på. Det mest troliga är att Riksbanken sänker sin reporäntebana och att de skjuter på höjningen till första halvåret 2020.

Men om det blir en räntehöjning under första halvåret nästa år är inte heller säkert. Alexandra Stråberg tror att Riksbanken kommer att ändra sig och sänka styrräntan till minus 0,5 procent.

Bolåneräntorna kommer inte påverkas nämnvärt av Riksbankens agerande

För hushållen kommer Riksbankens agerande i närtid inte att ha någon större inverkan på bolåneräntorna. Låg inflation och stigande arbetslöshet gör att hushållen kan fortsätta att förvänta sig att att bolåneräntorna kommer att förbli låga under en längre tid framöver.

Sannolikheten att bolåneräntorna kommer att sjunka ytterligare ökar, och då kommer de rörliga bolåneräntorna att bli lägre under nästa år.

Enligt Alexandra Stråberg kan den genomsnittliga tremånadersräntan på bolån sänkas till mellan 5 och 10 räntepunkter om Riksbanken sänker reporäntan. Dock kan det vara stora skillnader mellan olika långivare.  

En räntehöjning kan inte hjälpa kronan att bli starkare

När det gäller den svenska kronan ser man, enligt Alexandra Stråberg, inga krafter som kan stärka kronan inom den närmsta tiden. Ett lågt svenskt inflationstryck och en global svag konjunktur talar för en svag krona. Kronan kan komma att försvagas ytterligare. Det är inte helt orimligt om vi får betala 11 kronor för en euro och 10 kronor för en dollar.