Swedbanks kontorKonkurrerande banker blir kontaktade av kunder som tappat förtroendet för Swedbank. Foto: Gints Ivuskans/Shutterstock.com

Banknyheter

Många kunder väljer att lämna Swedbank efter avslöjandena kring penningtvättskandalen. Såväl SBAB som Skandiabanken berättar för Svd Näringsliv att många bankkunder vill flytta över sina bolån eller byta bank.

Allt eftersom fler uppgifter kommer fram om krisen inom Swedbank, väljer många kunder att vända sig till andra aktörer. Några av Swedbanks konkurrenter har noterat att märkbart fler hör av sig till dem om att byta bank.

Just nu utreds Swedbank för penningtvätt, insiderläckor och grovt svindleri. I samband med dessa avslöjanden har dessutom den tidigare vd:n sparkats och nekats ansvarsfrihet. Detta antas vara anledningen till den plötsliga ökningen av bankbyten.

Många vill byta bank

SBAB har blivit kontaktade av många kunder hos Swedbank som vill flytta över bolån till deras bank. Antalet ansökningar av det slaget har accelererat allt eftersom tumultet kring Swedbank har fortsatt.

Klas Danielsson, vd på SBAB, gissar att det handlar om att kunna ha förtroende för sin bank, men vill inte spekulera kring anledningarna till förfrågningarna.

Även Skandiabanken märker en stor ökning av telefonsamtal från kunder som vill byta till deras bank. Presschef Pontus Haag på Skandia skriver till TT att det handlar om just tidigare kunder i Swedbank.

Bankernas förtroende påverkas

Johan Parmler är vd för Svenskt Kvalitetsindex, som varje år mäter hur nöjda kunder är med sina banker. Han är inte förvånad över vågen av kunder som vill byta från Swedbank.

Däremot tror han att det som händer kan påverka förtroendet för alla traditionella banker, inte bara Swedbank. Därmed kan det hända att många istället vänder sig till andra aktörer inom branschen än just de traditionella bankerna.

– Det som har hänt nu inom Swedbank kan vara så pass allvarligt att många faktiskt tar steget att byta bank, och då vänder många blicken mot mindre, icke-traditionella aktörer, säger Johan Parmler.