Hand håller i mobiletelefon som har appen Swish öppen.Allt fler ställer sig positiva till ett kontantlöst samhälle och kontaktlösa betalningsmetoder. Övergången från kontanter till digitala betallösningar har gått snabbt. Var tionde person säger att coronapandemin har påverkat människors sätt att betala. Foto: Adam Hoglund/Shutterstock.com

Ekonomi

En undersökning om svenskarnas betalbeteende visar att allt fler föredrar att betala med kort. Att blippa kortet när man betalar i butik är ett sätt att slippa fysisk kontakt, vilket kan vara en effekt av coronapandemin, skriver Dagens Nyheter.

Tillsammans med Coop och Svensk Handel genomför Analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence för åttonde året i rad en undersökning om svenskarnas betalvanor.

Fler är positiva till ett kontantlöst samhälle

När undersökningen genomfördes för första gången 2013 var många kritiska till att kontanterna avvecklades i samhället. Att inte kunna betala med kontanter på restauranger och i butiker väckte frustration hos flera av svenskarna. Men den inställningen har förändrats på bara ett par år. 

Årets undersökning visar att 56 procent föredrar att betala med kort och är positiva till ett kontantlöst samhälle. Enligt Insight Intelligence vd, Lukas Berg, kan man se att inställningen till kontanter har tagit en annan vändning. Tvärtom mot tidigare vill allt fler betala med kort och tycker det är jobbigt om de måste betala med kontanter. 

Kontaktlösa betalningsmetoder allt vanligare

I Sverige har övergången från kontanter till digitala betallösningar gått snabbt och enligt Lukas Berg kan coronapandemin ha påskyndat människors betalpreferenser ytterligare. 

I undersökningen uppger var tionde person att pandemin har påverkat deras val av betalsätt. Majoriteten svarar att de väljer kontaktlösa betalningsmedel på grund av pandemin.

Under de senaste fyra åren har andelen som använder kontaktlösa betalningar mer än tredubblats. 2017 föredrog 24 procent kontaktlös betalning. I år är det hela 84 procent som föredrar kontaktlös betalning.

Många föredrar att blippa eller betala via app

Den kontaktlösa betalningen sker i dag främst genom att blippa med betalkort. Men 31 procent uppger samtidigt att de vill kunna blippa på andra sätt och då främst genom telefonen.

Det finns andra lösningar för att blippa. Det går till exempel att blippa med aktivitetsarmband eller genom nyckelknippan, men enligt Lukas Berg är det inte så stort än.

Betalappar är en annan tydligt trend som blivit allt vanligare. Vid torghandel är betalning via app som till exempel Swish den vanligaste betalmetoden. Betalappar är även den vanligaste metoden när det gäller parkering.