Jordglob i miniatyr som står på en dollar.Kronan stärktes när den amerikanska centralbanken sänkte räntan. Foto: Garsya/Shutterstock.com

Räntor

Under tisdagen sänkte den amerikanska centralbanken styrräntan med en halv procentenhet för att stimulera ekonomin på grund av coronakrisen. Men för Sveriges Riksbank anser Anna Breman att det inte finns någon anledning till att sänka räntan på grund av coronaviruset, skriver SvD Näringsliv.

När den amerikanska centralbanken under tisdagen sänkte styrräntan med en halv procent påverkades inte bara valutamarknaden och världens börser. För den svenska kronan var det mycket positivt eftersom den stärktes rejält mot dollarn.

En dollar handlades för 9:42 kronor och en euro handlades för 10:53 kronor strax efter klockan 17 på tisdagseftermiddagen.

Starkare krona är goda nyheter

Enligt Swedbanks tf chefsekonom, Andreas Wallerström, föll dollarn för att Fed valde att sänka räntan. Dollarn förväntas fortsätta att falla ytterligare. De andra centralbankerna kan dock inte sänka sina räntor ytterligare eftersom de redan är nära eller under noll. 

För Sverige innebär detta en starkare krona vilket är goda nyheter. Dock blir det svårare för Riksbanken att nå inflationsmålet. Men sett till ekonomins helhet är det väldigt positivt, säger Andreas Wallerström.

Oväntat besked från USA

Beskedet från den amerikanska centralbanken var oväntat och kom efter att de sju största centralbankerna, även kallade G7-länderna, haft en telefonkonferens.

USA, Storbritannien, Kanada, Tyskland, Frankrike, Italien och Japan publicerade efter konferensen ett gemensamt uttalande där de intygar att de ska använda samtliga politiska verktyg som är lämpliga ”för att uppnå stark, hållbar tillväxt och skydda mot nedåtrisker”.

Riksbanken kommer inte göra något för att stimulera ekonomin

Anna Breman, en av de svenska riksbankscheferna, meddelade under tisdagen att det inte finns någon anledning för Riksbanken att öka stimulanserna i ekonomin, men att man tar coronaviruset på stort allvar.

Anledningen till Riksbankens beslut är att utbudet av varor främst har minskat på grund av coronaviruset, vilket har lett till en utbudschock. Det i sig skulle kunna öka inflationen, vilket skulle göra det lättare för Riksbanken att nå sitt inflationsmål på två procent.

Om hushållens efterfrågan påverkas av krisen kan det bli aktuellt att vidta åtgärder för att stimulera ekonomin eftersom inflationen då skulle kunna sjunka ännu längre ner under Riksbankens mål, säger Anna Breman.