Privatlån

Finansinspektionen gick under 2017 ut med kritik mot vissa långivare av så kallade blancolån. Blancolån är en låneform som tas utan säkerhet vilket gör att de är ett attraktivt alternativ för den som vill ta ett konsumtionslån, eller ett lån utan specifikt syfte. Det är främst marknadsföringsmetoder som kritiseras. Vissa bolag anklagas även för att sätta låntagaren i en negativ spiral av längre lånetider och höga räntor.

Oseriösa företag drabbar privatpersoner

Det är främst ett fåtal oseriösa aktörer som har aktualiserat frågan om blancolån används för att locka in svaga grupper i ett negativt lånebeteende. Det Finansinspektionen är oroliga för är att det nya samhället som växt fram i och med internet leder till att folk lånar mer pengar eftersom det är så lättillgängligt och marknadsförs ofta även kraftigt via internetreklam. Under de senaste 17 åren har faktiskt lånen för konsumtion fördubblats vilket nu oroar myndigheter.

Vänd dig till en seriös långivare

För de allra flesta som tagit ett lån utan säkerhet, vare sig det är ett stort lån eller ett litet lån, har det inte varit några vidare komplikationer. Detta beror på att marknaden för lån och konsumentkrediter har växt enormt de senaste åren och de allra flesta aktörer är seriösa i sin utlåning. För de som råkar ut för en oseriös långivare kan det dock bli mycket problematiskt. För att undvika detta kan du ha dessa saker i åtanke:

  1. Vänd dig till en seriös långivare. Det främsta rådet är att vända sig till en stor och trygg långivare. En mindre långivare behöver självklart inte vara oseriös, men är vanligtvis inte lika beprövad och säker som de större långivarna. På Låneguiden presenteras endast seriösa långivare så du kan känna dig trygg med att hitta en långivare här.
  2. Förläng inte låneperioden. Många av de som blivit ”vilseledda” av långivare har förlängt sina låneavtal och då fått en högre ränta och totalkostnad. Undvik därför att förlänga din återbetalningstid om du inte är väl inläst i vilka villkor som gäller.
  3. Var vaksam för ”räntefria” lån. Tidigare i år har flera långivare blivit tvingade att sluta kalla sina lån räntefria eftersom att de infattade avgifter som i verkligheten gav lånet en mycket hög effektiv ränta.
  4. Låna inte mer än nödvändigt. Även om det inte hjälper dig om du drabbas av en oseriös långivare gäller det att alltid hålla detta i bakhuvudet. Ett mindre lån är alltid lättare att lösa än ett större och är därför mindre problematiskt även om du blivit vilseledd av långivaren.

Följer du dessa råd minskar du din risk att hamna i den skuldfälla som Finansinspektionen nu varnar för, samtidigt som du har möjligheten att få ditt lån beviljat som vanligt.