Bekymrad man tittar på en surfplatta med en graf för börsen som pekar neråt.Oro för krig mellan Ukraina och Ryssland tros ligga bakom börsraset på över fyra procent under måndagen. Troligtvis kommer börsen att återhämta sig ju längre tiden lider, tror experter. Foto: Rido/Shutterstock

Ekonomi

Nedgångarna på börsen i början av veckan är inte förvånande, menar Esbjörn Lundevall. Han tror att anledningen till den svajiga börsen till stor del handlar om Ryssland och Ukraina, skriver SvD.

Det handlar om Stockholmsbörsen som tappade mer än fyra procent bara under måndagen. Även andra stora börser i Europa sjönk ordentligt. Aktiestrateg på SEB, Esbjörn Lundevall, är övertygad om att en del av börsraset kan tillskrivas oroligheterna mellan Ryssland och Ukraina.

Ryssland och Ukraina skapar oro på börsen

Det minst sagt oroliga läget mellan Ryssland och Ukraina kryper in på börserna runt om i världen. Oron mellan länderna skapar också oro för bland annat energipriser.

Aktiestrateg på SEB, Esbjörn Lundevall, tror att oroligheterna mellan länderna också skapar en osäkerhet kring framtiden, vilket spär på börsraset. Krig, menar han, skulle utlösa en ännu större kris på börsmarknaden.

– Marknaden är nervös för att det blir krig mellan Ryssland och Ukraina, och att det skulle driva upp energipriserna. Den energikris vi har haft nu är bara en västanfläkt mot en sådan utveckling, säger aktiestrateg på SEB, Esbjörn Lundevall.

Stockholmsbörsen tappade så mycket som drygt fyra procent till följd av oroligheterna, och många andra börser runt om Europa tappade de också. Samtidigt steg både Nasdaq och Dow Jones till slut under måndagen, om än bara med väldigt lite.

Blir antagligen bättre med tiden

Esbjörn Lundevall är övertygad om att påverkan på börsen kommer att vara kortvarig. För även om oron fortsätter tror han att börsen blir mindre påverkad ju längre tiden lider.

– Men krigsoron, den fortsätter, i alla fall i närtid. Antagligen minskar finansmarknadens oro ju längre tid den drar ut, säger Esbjörn Lundevall.

Samtidigt vill Esbjörn Lundevall också påpeka att det stora börsraset vi sett under årets inledning inte har att göra med Ryssland och Ukraina. Här är det i stället räntorna man har att skylla på.