Till salu-skylt från fastighetsbyrån på stolpe.Under sommaren har bostadsmarknaden varit avvaktande, med färre försäljningar och fallande priser. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Vi skrev tidigare om att bostadsrättspriserna i Stockholm ökade något i början av augusti, men det visade sig inte vara någon långvarig uppgång. Enligt mäklarnas statistik för sommaren i helhet, inklusive augusti, föll bostadspriserna kraftigt över hela landet, men särskilt i Stockholm. Det skriver SvD Näringsliv.

Den blygsamma prisuppgång som siktades på Stockholms bostadsmarknad i början av augusti blev inte långvarig. Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, berodde de smått stigande siffrorna troligtvis på säsongseffekter, exempelvis att fler mindre lägenheter (med högre kvadratmeterpriser) köptes inför höstens nystart av studier eller jobb.

Kraftiga nedgångar i augusti

Enligt Svensk Mäklarstatistik föll villapriserna i Storstockholm med 4 procent under augusti. Och på tre månader har bostadspriserna på stockholmsmarknaden sjunkit med 10 procent, vilket Per-Arne Sandegren menar är historiskt mycket.

Om man ser till landet i stort har bostadsmarknaden varit sval under sommaren. Försäljningen av bostadsrätter mellan juni och augusti sjönk med i genomsnitt 21 procent jämfört med samma period förra året. Villaförsäljningarna sjönk med 10 procent.

Fallande kvadratmeterpriser indikerar svängningar på marknaden

En tydlig indikation på att det svänger rätt friskt på marknaden just nu är det fallande kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Stockholm. Innan kriget bröt ut låg priset per kvadrat på 114 000 kronor, och nu i augusti på 101 000 kronor.

Ser ut att kunna bli en turbulent höst

Trots prisnedgångarna är det flera mäklare som menar att marknaden ändå rullar på. Även om försäljningarna har slagit av på takten jämfört med de senaste åren. Andreas Moritz, vd för Skandiamäklarna, påpekar att dagens bostadspriser fortfarande är uppe på betydligt högre nivåer än för två år sedan.

– Det ser ut som att vi kommer att mötas av en fortsatt turbulent höst. Samtidigt kan eventuella beslut om subventioner på el och förändringar i amorteringskravet bidra till en positiv effekt, säger han till SvD Näringsliv.