Privatlån

Sedan 1 september har det varit möjligt för arbetslösa att ansöka om CSN:s körkortslån. Intresset har varit stort och bara den första veckan ansökte över 2 000 personer om det nya lånet.

Arbetslösa har sedan 1 september kunnat ansöka om ett körkortslån som betalas ut av CSN. Lånet riktar sig till personer mellan 18-47 år och som mest kan man låna 15 000 kronor.

Den första veckan sedan körkortslånet infördes har intresset varit enormt. Över 2 000 personer har ansökt vilket innebär att hårt arbete väntar framöver för CSN.

– Vi tycker att det är jättekul att det är många som har ansökt, det är en positiv överraskning. Vi arbetar nu med att hantera alla ansökningar, säger CSN:s pressekreterare Klas Elfving, till DN.

CSN får 151 miljoner kronor till körkortslånen

Pengarna till körkortslånen får CSN av regeringen. I år har man fått 151 miljoner kronor vilket beräknas räcka till drygt 10 000 personer.

Om alla som redan nu sökt beviljas ett lån på maxbeloppet skulle det innebära att 30 av de 151 miljoner kronorna redan är utlånade.

Till nästa år kommer budgeten utökas till drygt 500 miljoner kronor. Då kommer lånet också kunna ges till personer i åldrarna 19-20 år som gått ut gymnasiet.

Under de kommande tre åren väntas körkortslånen kosta omkring 1,2 miljarder kronor.

Årlig ränta lika mycket som två biobiljetter

Körkortslånet ska betalas tillbaka under fyra år, oavsett om man lyckas ta ett körkort eller inte. Räntan för lånet är mycket fördelaktigt och kostar inte mycket mer än två biobiljetter.

Med dagens ränteläge på 1,7 procent innebär lånet en årlig kostnad på 255 kronor.

Körkortslånet är en överenskommelse mellan S och V

Körkortslånet är från början en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Förhoppningen är att det ska leda till att arbetslösa i slutändan lyckas hitta ett jobb.

– Många arbetsgivare kräver att du har ett körkort, nu vill vi möjliggöra för flera att ta körkort så att de kan ta ett jobb, har Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i Vänsterpartiet, tidigare sagt till Expressen.