man med munskydd tar ut kontanter vid bankomatBankerna ska se till att det finns bankomater för dem som behöver använda kontanter, enligt en ny lag som införs vid årsskiftet. Foto: Denizce/Shutterstock.com

Ekonomi

Pandemin har haft stark effekt på minskandet av kontanter. Minskad konsumtion och ökad digitalisering har gjort att kontantuttagen sjunkit mycket snabbare än tidigare, skriver SvD Näringsliv. Även om en ny lag ska bevara bankomaterna ett tag till kan kontanterna ersättas helt av andra alternativ inom ett tiotal år.

Kontanternas vara eller icke vara har varit en delad fråga på senare tid. De flesta restauranger och butiker har slutat med kontanthantering, och Swish har tagit över de små betalningarna både mellan privatpersoner och inom handeln.

Samtidigt är det cirka 10 procent av Sveriges befolkning som inte klarar sig utan mynt och sedlar. Det är framför allt personer som är äldre, nyanlända eller har en funktionsvariation.

Pandemin har skyndat på minskandet av kontanter

Den första halvan av 2020 minskade uttagen av kontanter nästan dubbelt så mycket som tidigare. Till skillnad från 10 procent minskning per år de senaste åren, har uttagen minskat med 18 procent i år. Det visar statistik från Bankomat, bolaget för kontanthantering.

Nedgången har alltså varit mer förutsägbar tidigare. Den snabbare nedgången nu är en effekt av pandemin, menar Bankomats kund- och marknadschef Johan Nilsson.

– Dels minskade konsumtionen, men pandemin har enligt många bedömare också påskyndat digitaliseringen i samhället. Vi har gått 3–5 år framåt i digitaliseringsgrad, förklarar han.

Kontanterna kommer inte ersättas helt på 10–15 år

Efter pandemins slut tror Johan Nilsson att minskningstakten kommer att bli långsammare igen. Däremot kommer kontanterna inte att få något uppsving igen, utan den låga användningen kommer att bli permanent, menar han.

Dock kommer en ny lag att införas vid årsskiftet mot 2021. Lagen tvingar Sveriges storbanker att tillgodose det behov som ändå finns av bankomater.

Det finns nämligen inga fullgoda digitala alternativ till kontanter än så länge, anser Johan Nilsson. Han tror att det kommer att dröja minst 10–15 år innan digitaliseringen fullt ut kan ersätta kontanterna.