Att komma igång med sparandet till barnen behöver inte vara så svårt. Men tänk på att sprida riskerna exempelvis genom att spara i flera olika fonder. På så sätt sprider du riskerna. Foto: jesterpop/Shutterstock.com

Tips & råd

Det är inte så svårt att komma igång med ett sparande till sina barn. Men det finns en del saker du behöver tänka på för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att få pengarna att växa, skriver Nextconomy.

När man sparar till sina barn handlar det oftast om ett långsiktigt sparande. Ett kortsiktigt sparande som är kortare än tre år kan sparas på ett sparkonto. Men om man planerar ett långsiktigt sparande bör man investera pengarna i stället. Om man väljer att spara pengarna på ett sparkonto under längre tid riskerar man att pengarna förlorar i värde. Det kan hända när räntan på sparkapitalet är lägre än inflationen.

Bestäm vem som ska stå på sparandet

Om man har bestämt sig för att investera barnets sparkapital bör man fundera över vem som ska stå på sparandet. Väljer man att barnet ska stå på sparandet får de inte pengarna förrän den dagen de fyller 18 år. Om man i stället väljer att sparandet står på sitt eget namn kan man disponera pengarna hur man vill. Man kanske vill kunna använda pengarna till körkort för moped eller liknande. Om barnet har två förmyndare bör man vara överens om hur man ska lägga upp sparandet. Man bör dessutom låta barnet stå på sparandet.

När man har bestämt vem som ska stå på sparandet kan man välja om man vill spara i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto, ISK. Innan man bestämmer sig är det bra att läsa på hur de fungerar så att man väljer det som passar bäst.

Fondsparande

Man kan investera i många olika fonder. Olika fonder förvaltas olika och har olika inriktning. Men tänk på att inte lägga alla ägg i samma korg. Det är alltid bra att sprida ut sitt sparande på flera olika fonder, då sprider man riskerna. Aktiefonder är bra om man vill ha ett långsiktigt sparande medan räntefonder passar bättre för kortsiktigt sparande. När du valt var du vill spara pengarna kan du sätta upp ett månadssparande och sätta undan en viss summa varje månad.