man som räknar på sin hushållsekonomi med ett miniatyrhus och leksaksbil på bordetStörre sparkapital och lägre belåningsgrad ökar möjligheterna att förhandla om billigare bolåneränta. Foto: Atstock Productions/Shutterstock.com

Bolån

Att pruta på bolånen kan vara svårt och vissa lyckas aldrig. Men det finns knep som funkar för att få ett billigare bolån, skriver SvD Näringsliv.

Bolånetagare får ofta rådet att pruta på sina bolån, vilket kan vara svårt för många. Det sägs att det räcker med bara ett telefonsamtal men verkligheten ser inte riktigt ut så. 

Bolåneskulderna bland svenska hushåll har skjutit i höjden och i takt med det har bankernas krav att bevilja bolån och erbjuda rabatter hårdnat. Men det finns knep som funkar.

Lägre belåningsgrad ger bra ränterabatt

Det är stora skillnader mellan olika banker och vilka krav de har, men alla har en sak gemensamt: de premierar hushåll med stora bolån och låg belåningsgrad. Det är alltså bättre att låna ett stort belopp, men ett litet belopp i relation till värdet av bostaden.

Bankerna tjänar inte lika mycket på ett mindre lån trots låg belåningsgrad. Eventuellt skulle du kunna tjäna på att låna lite mer än vad du har planerat för att få en bättre ränta. Dock måste belåningsgraden ligga på en bra nivå för att du ska få en bra rabatt.

För att få den bästa rabatten ska du inte låna mer än 50 procent av värdet på bostaden. Men det går att få bra rabatter även med en högre belåningsgrad. Om bostaden är värderad till 4 miljoner kronor skulle en belåningsgrad på 70 procent innebära att du max kan låna 2,8 miljoner kronor.

Regelbunden värdering av bostaden

Hur bankerna använder sina datavärderingar för att värdera bostäder är väldigt olika. Det kan vara avgörande för hur stor belåningsgrad låntagaren får och hur stor bolånerabatten blir.

Om du är missnöjd med bankens värdering kan du själv anlita en mäklare för att få bostaden värderad. Det kan vara väldigt lönsamt eftersom bankernas datavärdering inte tar vare sig utsikt eller planlösning i beaktning. Om det har skett större förändringar av värdet på bostaden och belåningsgraden kan det vara läge att förhandla om bolåneräntan.

Större sparkapital hos banken ger lägre ränta

Även om belåningsgraden är en viktig parameter när det gäller bolånet är det ändå ditt samlade kapital och sparande hos banken som är avgörande för hur stor ränterabatt du kan få.

Men gå noga igenom alla villkor. Det är inte säkert att det är värt att byta bank bara för att få en bättre bolåneränta om du får sämre villkor på andra delar som sparande, pension och försäkringar.

Håll koll på ränteläget

För att lyckas pruta på boräntan behöver du ha koll på ränteläget. Kolla upp snitträntorna hos alla banker innan du inleder en förhandling med banken. När du har koll på bankernas snittränta sitter du i en bättre förhandlingsposition. Om du skulle bli erbjuden en sämre ränta än bankens snittränta ska du ifrågasätta det och därefter ställa bankerna mot varandra.