Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Banknyheter

På Nordeas bolagsstämma igår beslutades att flytta huvudkontoret från Sverige till Finland. Det var med en förkrossande majoritet som beslutet togs, även om bara drygt hälften av aktieägarna representerades.

Nordea flyttar till Finland efter överlägsen majoritet i bolagsstämman

95,8 procent av de som röstade på bolagsstämman var för en flytt från Stockholm till den finska huvudstaden Helsingfors. Men bara 56 procent av aktieägarna representerades på bolagsstämman. Trots den överlägsna majoriteten är det många aktieägare som är kritiska mot att banken lämnar Sverige. AMF valde att rösta nej, medan Folksam valde att lägga sin röst.

Nordea lovar att en flytt inte kommer påverka kunderna överhuvudtaget. Inte heller personalen påverkas av flytten utan väntas bli kvar i Stockholm. Det handlar främst om en juridiskt flytt.

Björn Wahlroos är styrelseordförande för Nordea. Till DN säger han att han ser banken som en internationell bank och tycker därmed att det är naturligt att man söker sin hemvist i Europa. Whalroos räknar med att flytten ska generera minst en miljard euro.

Stora aktörer lämnar Nordea

När styrelsen valde att offentliggöra sina intentioner att flytta huvudkontoret till Finland var det både små och stora aktörer som lämnade Nordea. En del valde även att bara flytta delar av sitt kapital från banken. En stor del av LO-förbunden har beslutat sig för att lämna, däribland Kommunal, Transport och Handels. Fackförbundet Pappers beslutade sig för att lämna redan 2016 när Panamaskandalen uppdagades.

Banken kritiseras men är fortsatt nordens största

Nordea har de senaste åren motstått hård kritik och enligt Svenskt Kvalitetsindex är Nordeas privat- och företagskunder bankbranschens mest missnöjda. Sedan Björn Wahlroos tog över banken för sju år sedan har aktiekursen gått betydligt sämre än för de andra svenska storbankerna. Trots det är man fortsatt den största banken i Norden. Med drygt tio miljoner kunder och över 30 000 anställda är börsvärdet på Nordea 400 miljarder kronor.