Nio myntstaplar som blir större och större.Sparränta på sparkontot är ovanligt hos storbankerna om du inte väljer att binda pengarna i fem år. Sparare som vill ha ränta på sina pengar väljer nischbanker som exempelvis Klarna som erbjuder en mycket bättre ränta på sparkontot. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Räntor

Räntan hos storbankerna är fortfarande låga och det skulle krävas att Riksbanken höjde räntan flera gånger innan det skulle ske någon större förändring på insättningsräntan. Att nischbankerna erbjuder en högre ränta är inget som stressar storbankerna, skriver SvD Näringsliv.

Insättningsräntorna lyser med sin frånvaro hos de svenska storbankerna. Ett vanligt sparkonto utan bindningstid har oftast ingen ränta. Storbankernas högsta sparränta ligger runt 0,5 procent. Men för att få den räntan på pengarna på sitt sparkonto krävs det att man binder upp sig på fem år.

Sparräntorna låga så länge reporäntan är låg

Enligt Swedbanks privatmarknadschef, Eva Trouin, kommer marknadsräntorna att vara fortsatt låga även fortsättningsvis. Det gör att insättningsräntan på sparkontot är ganska låg. 

För att SEB ska höja sina sparräntor krävs det att det sker en höjning av reporäntan, men de anger inte hur mycket reporäntan ska höjas. Enligt SEB:s pressansvarige, Niklas Magnusson, skulle det krävas att Riksbanken höjer räntan fler gånger innan man får se någon större höjning av räntan på sparkontona hos storbankerna. 

Även Nordea är inne på samma linje och enligt Nordeas presskommunikatör, Mikaela Östman, skulle en höjning från Riksbanken kunna påverka Nordeas möjligheter att höja räntan på sparkonton.

Nischbankerna är alternativet för de som vill ha ränta på pengarna

Eftersom storbankerna inte kan erbjuda någon ränta har nischbankerna blivit ett alternativ för sparare som vill få ränta på sina pengar. I slutet av juni berättade Klarna att de öppnar upp för sparkonton och att de kommer att erbjuda den högsta räntan på sina sparkonton jämfört med storbankerna och konkurrenterna.

Än så länge är räntenivåerna inte helt spikade, men på ett konto utan bindningstid kan man få cirka 1 procent i ränta utan bindningstid. På ett konto med 24 månader bindningstid kan man få en ränta på cirka 1,6 procent. 

Det är dock något som storbankerna inte stressas av. Enligt Mikaela Östman är sparräntorna bara en faktor och de arbetar för att förbättra hela kundupplevelsen i alla deras kanaler.