Samsung mobiltelefon som ligger på ett bord med Google Pay loggaKlarna lanserar sitt kort i Tyskland som till en början finns med stöd för betalningar genom Google Pay. Foto: Allmy/Shutterstock.com

Banknyheter

Klarna växer i snabb takt och antalet kortanvändare ökar. I dag har Klarnakortet 84 000 användare i Sverige. Nu vill bolaget öka antalet användare och lanserar Klarnakortet i jättelandet Tyskland rapporterar Breakit.

I Sverige är vi duktiga på att använda betalkort när vi handlar, reser eller till och med betalar räkningarna. Allt oftare möts vi av att svenska butiker inte tar emot kontanter, något som är unikt i Europa. Nu vill Klarna lansera sitt betalkort i Tyskland ett land där det kan vara krångligt att leva utan kontanter till och med i större städer som Berlin.

I Tyskland föredrar de flesta butiker och restauranger kontanter

Enligt flera kreditkortsföretag är det fortfarande kontanter som gäller i de flesta butiker och restauranger i Tyskland men det är inte något som skrämmer Klarna. Klarna ser istället hur betalningslandskapet i rask takt börjar förändras i Tyskland.

Analys av Klarna visar att yngre användare vill ha betalkort

Enligt ett pressmeddelande från Klarna skriver bolaget att deras analys som de gjort av den tyska marknaden visar att yngre personer som är mer digitala vill ha en liknande användarupplevelse i den fysiska världen som när de handlar på internet och betalar med kort.

Enligt Klarnas ansvarige för Tyskland, Robert Bueninck, lanserar bolaget Klarnakoret tillsammans med deras partner Visa i Tyskland just för att deras kunder ska få en större frihet och kunna välja hur och var de vill betala. 

Till en början kommer det att vara möjligt att göra betalningar via Android-telefoner genom Google Pay. Dock inte när det gäller Apple Pay.

Samma affärsmodell som i Sverige

Klarnas affärsmodell i Tyskland bygger på samma modell som i Sverige där det är gratis att använda kortet. Kunderna betalar alltså endast för om de till exempel vill dela upp betalningen under en längre period än de 45 räntefria dagarna som Klarnakortet erbjuder.

Klarnakortet som lanserades strax innan sommaren 2018 hade 60 000 användare i början av mars i år. Idag har bolaget skeppat ut 84 000 Klarnakort i Sverige.