Klarna kan inom två år vara redo för börsnotering på den amerikanska börsmarknaden. Samtidigt har företaget varit i blåsväder och fått kritik av den svenska finansmarknadsministern. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com
nyheterKlarna gör sig redo för en börsnotering på den amerikanska börsen. Samtidigt befinner sig bolaget i ett öppet gräl med finansmarknadsminister Per Bolund, rapporterar Svenska Dagbladet.
Under coronapandemin har Klarna fått ett ordentligt lyft på den amerikanska marknaden. Enligt bolagets senaste siffror kommer den amerikanska marknaden snart att vara bolagets största.
I en intervju med Reuters berättar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski att företagets transaktioner växt med 44 procent. Ökningen beror till stor del på en ökad digital närvaro bland Klarnas kunder.
– USA kommer väldigt snart att bli vår största marknad, säger Sebastian Siemiatkowski till Reuters.
Börsnotering aktuellt för Klarna inom två år
I Reuters-intervjun avslöjar Siemiatkowski också att Klarna troligtvis kan börsnoteras inom två år. Planen är inte att bolaget ska noteras på den svenska börsen, utan på den amerikanska.
– Att börsnoteras i USA är vettigt för att vi ska vara ett betydande företag i USA, säger Sebastian Siemiatkowski i Reuters-intervjun.
Att det är aktuellt för Klarna att börsnoteras kommer inte som någon överraskning för insatta analytiker. Redan i slutet på förra året rapporterade Breakit att förberedelserna för en börsnotering redan var i full gång hos bolaget.
Klarna kritiseras av finansmarknadsminister Per Bolund
I Sverige har Klarna under den senaste tiden uppmärksammats av andra skäl. Tillsammans med H&M har Klarna valt att trotsa den nya svenska betallagen.
Under gårdagen rapporterade Svenska Dagbladet att finansmarknadsminister Per Bolund (MP) nåtts av uppgifterna och därefter riktat kritik mot bolagen. Tidningen beskriver det som att både Klarna och H&M nu befinner sig i ett öppet gräl med Per Bolund.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt om företag istället för att erbjuda ett billigt direktbetalningsalternativ lockar in kunderna i dyrare konsumtionslån, säger Per Bolund i en intervju med Svenska Dagbladet.
Under det första halvåret år 2020 har Klarna redovisat en rörelseförlust på 690 miljoner kronor.