Skuldsatt kvinna och Klarnas loggaKlarna skickar vidare allt fler kunder till Kronofogden. Foto: Pressbild/Klarna

Banknyheter

På senare tid har Klarna fått skicka vidare allt fler ärenden till Kronofogden. Mellan 2017 och första halvan av 2018 ökade antalet ärenden från Klarna med 40 procent, det rapporterar Di Digital. En orsak till detta är den ökade e-handeln som har fått fler människor att handla på kredit.

Den svenska betaltjänsten Klarna har vuxit rekordartat de senaste åren. Det är man självklart mycket glada över men något annat som inte är lika glada över är att Klarna tvingas skicka vidare allt fler betalningskrav till Kronofogden.

Di Digital har genomfört en granskning som visar att mellan januari och augusti förra året skickade Klarna in 30 466 krav till Kronofogden. Det går att jämföra med 27 089 krav som Klarna skickade till myndigheten under hela 2017.

Kraven hade ett värde på närmare 200 miljoner kronor

Under 2017 hade skulderna till Kronofogden ett totalt värde av 159,5 miljoner kronor. Under de första 8 månaderna 2018 hade skulderna ökat till 199,4 miljoner kronor. Det är alltså en ökning med nästan 40 procent trots att 2018 inte avser helåret.

Av de närmare 200 miljoner kronorna har Kronofogden lyckats driva in knappt 118 miljoner kronor.

Skulderna säljs i högre utsträckning till indrivningsbolag

Många gånger kan det ta flera år att driva in en skuld och för att inte Klarna ska bli sittande med fordringar och långa krav har man börjat sälja skulderna till indrivningsbolag. Det är något som har blivit allt vanligare på senare år.

Under 2018 ökade Klarnas kreditförluster till 785,5 miljoner kronor från 500 miljoner kronor från året dessförinnan

Växande e-handeln är en orsak till att Klarnas ärenden hamnar hos Kronofogden

Det finns flera orsaker till varför Klarna skickar vidare fler ärenden till Kronofogden. Enligt myndighetens analytiker, Johan Krantz, beror det bland annat på att e-handeln fortsätter att öka och fler människor utnyttjar krediter. I och med att Klarna är så pass stora på marknaden menar Krantz att det inte är konstigt att fler ärenden hamnar hos Kronofogden.