snoop dogg saluterarSnoop dogg investerar i Klarna Foto: agwilson/shutterstock.com

Banknyheter

Enligt NyTeknik kommer Calvin Broadus mer känd som rapparen Snoop Dogg investera i det kritiserade svenska betaltjänstföretaget Klarna och blir därmed minoritetsägare. Klarna hoppas nu få ta del av Snoop Doggs nätverk och kreativitet.

Snoop Dogg har under flera år gjort affärer med europeiska telekombolag och modemärken. Efter att ha rådgivit och stöttat dem vill han också investera i dem och låta aktieportföljen växa. Det framgår inte hur mycket han har investerat i svenska Klarna men i avtalet finns det stipulerat att Snoop ska medverka i deras senaste marknadsföringskampanj med sitt nya namn Smooth Dog.

Vill visa att KIarna inte är någon stel och tråkig bank

David Sandström som är marknadschef hos Klarna säger till NyTeknik att samarbetet ursprungligen handlade om att Klarna ville sampla Snoops gamla hit ”Drop like it´s hot” och göra en ny version. Med detta vill man visa att Klarna inte tillhör den traditionella tråkiga och stela bankindustrin. Samtalen påbörjades redan i april 2018 och skulle från början vara ett kampanjsamarbete men som senare ledde till en investering. 

Många klagomål och anmälningar mot Klarna

Betalningsföretaget Klarna har de senaste åren fått flera klagomål och anmälningar på sig. Under 2017 fick konsumentverket in 86 anmälningar mot företaget och siffrorna ökar. Fram till september 2018 hade man redan fått in 82 anmälningar. Enligt juristen Anna Hult på Konsumentverket är den vanligaste anmälan ”utebliven faktura”. Personerna i fråga hinner få både påminnelse och inkassokrav innan de ens fått originalfakturan. Även e-handlarna hade problem med Klarna när hela deras digitala betallösning Klarna checkout låg nere strax innan jul.

Samarbetet med Snoop Dogg må bättra på imagen för Klarna men det är nog inte det som kommer lösa klagomålen och anmälningarna mot Klarna. Enligt David Sandström så jobbar man kontinuerligt med att förbättra deras produkter och tjänster. Under 2019 satsar man på att lansera Klarnas betaltjänst i flera nya länder.