Man som skriver under ett dokument med miniatyrmodell av ett hus och en röd bil och en laptop i bakgrunden.Om du känner dig orolig för att bolåneräntorna kommer att stiga kan det vara läge att binda räntan nu. Foto: Poungsaed-Studio/Shutterstock.com

Bolån

Det kan vara smart att binda boräntan redan nu eftersom priserna troligtvis kommer att stiga på bostadsmarknaden. Rådet kommer från privatekonomer och gäller för kommande år, skriver SvD Näringsliv.

Eftersom bostadspriserna troligtvis kommer att stiga kan det vara läge att binda boräntan nu. Rådet kommer från privatekonomer och gäller inför det kommande året. Enligt Maria Landeborn på Danske Bank kostar det knappt något extra att binda sina bolån. 

Bristen på bostadsrätter gör det dyrare att köpa bostad

Tillgången på bostadsrätter fortsätter att minska och har inte varit så här låg sedan november 2016, visar statistik från Hemnet.

För bostadsköpare i storstäderna är situationen värst och trenden med minskade bostadsrätter är dåliga nyheter. Privatekonomerna varnar att de som redan har haft svårt att köpa en bostad kommer att få det ännu svårare.

Stigande bostadspriser gör det svårare för unga att köpa bostad

Enligt Swedbanks privatekonom, Arturo Arques, är det fortfarande väldigt tufft för unga att ta sig in på bostadsmarknaden trots att bolåneräntorna är så låga. Bostadsbristen och de låga räntorna ökar sannolikheten för att bostadspriserna kommer att stiga, vilket gör det ännu svårare att lösa finansieringen.

Utbudet av bostadsrätter till salu har inte varit så lågt sedan 2016. Under november 2019 var utbudet på bostadsrätter sex procent lägre än november 2018.

Utbudet på bostadsrätter och villor har minskat 

Stockholm står för den största minskningen, där utbudet av bostadsrätter till salu har minskat med 10 procent jämfört med november 2018. När det gäller villorna sjönk utbudet med 12 procent.

Det är inte bara utbud och efterfrågan som styr bostadsmarknaden. Framtidstron på bostadspriserna, räntorna och konjunkturen påverkar också bostadsmarknaden.

Ökad arbetslöshet kan bromsa bostadsmarknadens utveckling

Enligt Danske Banks senior strateg och sparekonom, Maria Landeborn, kommer de låga räntorna att ge stöd åt bostadspriserna som även under nästa år kan fortsätta stiga.

En möjlig motvikt kan vara arbetsmarknaden. Om arbetslösheten ökar mer än vad man har beräknat kan det få negativa effekter på bostadsmarknadens utveckling, eftersom hushållen kommer att bli mer försiktiga.

Även Arturo Arques tror att priserna kommer att fortsätta stiga något mer än lönerna på grund av bolåneräntorna, som fortsätter att vara låga, och den bostadsbrist som råder på många orter. 

Bind räntan om du är orolig

Enligt Maria Landeborn är det ingen panik att binda boräntan. Men om man är orolig för att räntorna kommer att stiga kan det vara lönt att binda sina bolån eftersom det knappt kostar något extra att göra det. Skillnaden mellan bostadslån med rörlig ränta och bunden ränta är historiskt sett liten.

Med dagens låga räntor är det ett utmärkt tillfälle att passa på att spara pengar till en boendebuffert.