Kollage med Jens Henriksson och Swedbanks logga på fasadJens Henriksson blir Swedbanks nya vd. Foto: Pressbild/Folksam och Vytautas Kielaitis/Shutterstock.com

Banknyheter

I dagarna gjorde Swedbank klart med en ny vd. Jens Henriksson tar över efter Anders Karlsson, som har varit tillförordnad vd. Henrikssons första uppdrag blir att vinna tillbaka bankens förtroende. Dessutom får han en kraftig löneökning för besväret. Han går från en lön på cirka 3,2 miljoner kronor till 13 miljoner kronor.

Swedbank har ett turbulent år bakom sig där vd:n Birgitte Bonnesen tvingades avgå sedan penningtvättsskandalen uppdagades. Efter några månaders väntan har banken nu gjort klart med en ny vd. I onsdags meddelade Swedbank att Jens Henriksson tar över som vd och koncernchef. Därmed ersätter han Anders Karlsson som sedan Bonnesen avgick varit tillförordnad vd.

Henriksson tillträder omgående.

Tidigare koncernchef i Folksam

I och med att Jens Henriksson tar över i Swedbank lämnar han sin roll i Folksam där han har varit koncernchef i sex år. Sedan tidigare har Henriksson även haft rollen som vd för Nasdaq OMX och Stockholmsbörsen. Dessutom har han suttit med i styrelsen för internationella valutafonden IMF. Han har även suttit med i bankens valberedning.

I ett pressmeddelande skriver Henriksson att hans främsta uppgift nu blir att återvinna bankens förtroende. Dessutom vill han utveckla Swedbanks hållbara profil och fortsätta med den digitaliseringsresa de har påbörjat.

Får kraftig löneökning

När Jens Henriksson tar över som vd för Swedbank får han inte bara ansvaret för en av landets största banker. Han får dessutom en rejäl löneökning jämfört med den lön han hade på Folksam. 

Enligt Di får Henriksson en årslön på 13 miljoner kronor, och utöver det avsätts omkring 4 miljoner kronor till pensionen. På Folksam var grundlönen cirka 3,2 miljoner kronor och pensionsavsättningen cirka 1,3 miljoner kronor.

Trots en rejäl löneökning får han inte mer än förra vd:n Birgitte Bonnesen. Hon hade en årslön på 14,3 miljoner kronor förra året.