Izettles vd Jacob De Geer. Foto: Pressbild/Izettle

Banknyheter

Izettle som tillhandahåller smarta betalningslösningar för småföretagare har blivit uppköpta av betalningsjätten Paypal. Affären som kostade Paypal cirka 19 miljarder kronor tros ha genomförts för att stärka deras ställning mot småföretagare, främst i Europa. Medgrundaren och vd Jacob De Geer uppger att han tänker fortsätta att arbeta inom och leda företaget.

Izettle som grundades 2010 av Jacob De Geer och Magnus Nilsson tillhandahåller smart betalningslösningar för småföretagare. Genom deras smarta kortläsare möjliggörs för mindre butiker och kiosker att ta betalt med kort, något som många annars inte haft möjligheten att göra.

Företaget har sedan starten utvecklat flera tjänster inom e-handel och en plattform för småföretagare uppger SvD. Izettle har i många avseenden varit en succé och under fjolåret rapporterades intäkter på runt en miljard kronor.

Izettle skulle börsnoteras inom en snar framtid

Paypals uppköp av Izettle hade sedan tidigare diskuterats enligt Jacob De Geer. Anledningen till att den nu genomfördes var troligtvis det faktum på att Izettle inom en snar framtid skulle börsnoteras. Efter uppköpet verkar dock dessa planer inte längre finnas utan Izettle fortsätter sin verksamhet under kapitalstarka Paypal som i dagsläget har över 19 miljoner kunder.

Huruvida priset som Paypal betalat för det svenska bolaget är skäligt är enligt många svårt att utreda. Dels skedde aldrig någon börsintroduktion, samt att intäkterna för företaget för kommande år är svåra att uppskatta.

Förvärvet stärker Paypals position ytterligare

Anledningen till att Paypal nu köpt Izettle tros vara att de vill stärka sin position på betaltjänstmarknaden. De har länge haft en framträdande ställning på denna marknad, men på senare tid har det skett stora förändringar. Exempelvis har flera företag med blandad framgång försökt ge sig in i den lukrativa marknaden.

Genom att köpa Izettle har Paypal nu fått inte enbart en betalningstjänst som inriktar sig huvudsakligen mot småföretagare utan även en som är populär inom Europa. Genom förvärvet kan man därför troligtvis fortsätta att expandera på båda dessa marknader under en längre tid framöver.

I nuläget har Izettle cirka en halv miljon kunder och är verksamma i tolv länder. Med Paypal som ny ägare kan företaget dock expandera kraftigt inom en snar framtid.

Jacob De Geer ska fortsätta vara verksam inom bolaget

Medgrundaren och vd Jacob De Geer berättar i ett öppet brev att han är förhoppningsfull inför framtiden samt positiv till affären. De Geer som själv blev förmögen i affären uppges dock inte ha några planer på att lämna företaget. Istället ska han enligt uppgift fortsätta leda bolaget.

I sitt öppna brev hyllar han även Stockholm som en stad av innovation. Han nämner även det faktum att flera svenska tech-giganter har växt fram där under de senaste åren som Spotify, Skype, Klarna med flera.