Manlig hand som håller i en mobiltelefon som får ett samtal från okänt nummerAntalet personer som hör av sig till Finansinspektionen och berättar att de har blivit lurade och utsatta för investeringsbedragare ökar. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Banknyheter

Flera personer om dagen hör av sig till Finansinspektionen om att de har blivit lurade på pengar. Myndigheten varnar nu för bedragare som vill hjälpa till att rädda pengar som de har blivit lurade på, skriver SvD Näringsliv.

Finansinspektionen får dagligen samtal av personer som har blivit lurade på pengar. Bedragarna lockar med lovande investeringar, men det kommer aldrig några pengar. Samma bedragare ringer sedan upp igen och säger att de vill ha mer pengar för att personen de lurat på pengar ska få tillbaka sina pengar. 

När den som har blivit lurad förstår att det handlar om ett bedrägeri får den lurade personen ett nytt falskt erbjudande om att rädda pengarna, om han eller hon betalar in en ny avgift.

Flera personer anmäler att de blir lurade i räddningsfasen

Finansinspektionens avdelningschef, Lars Malmström, säger att de har sett en markant ökning av personer som anmäler att de blir lurade igen i den så kallade räddningsfasen.

Bedragarna är bra på att skapa förtroende hos de som har blivit lurade. Det kan vara lockande för den som har blivit lurad på pengar att anta ett erbjudande om hjälp att få tillbaka sina pengar. Risken är dock stor att man blir lurad igen. Bedragarna framträder oftast genom annonser i sociala medier med solskenshistorier om att tjäna mycket pengar för att dra till sig personer. 

Mindre ingångsbelopp växer till tusentals kronor

Bedrägerierna har under den senaste tiden främst riktat sig mot den breda allmänheten. Oftast handlar det om mindre ingångsbelopp som 250 euro, som i slutändan kan bli uppemot hundratusentals kronor. Den som har drabbats kan man räkna med att pengarna är borta.

När bedragarna kontaktar konsumenten säger de att de ringer från en juridisk avdelning eller en myndighet och därefter uppger de att de känner till tidigare bedrägeri.

Tre olika bedrägerifaser

Bedrägerierna sker oftast i tre separata faser där bedragaren utger sig för att vara en investeringsrådgivare och lockar med en lovande investering. Därefter inleds återköpsfasen där bedragaren påstår att konsumenten måste betala en avgift för att få sina pengar utbetalda. Sedan kommer räddningsfasen där bedragaren erbjuder konsumenten hjälp.

Enligt Lars Malmström har bedragarna i vissa fall under den senaste tiden sagt att de ringer från Finansinspektionen och de har till och med använt Finansinspektionens växelnummer. Finansinspektionen gör vad de kan för att varna personer för att bli lurade på det här sättet.