Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på LendifyErika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify. Foto: Press/Lendify

Privatlån


Låneutmanaren Lendify lånar pengar för att kunna låna ut pengar till svenska privatpersoner. Finansieringen på en miljard kronor kommer från en stor svensk institution och har öronmärkts för privatlån skriver Dagens Industri idag.

Lendify som grundades 2014 var bland de första på den svenska marknaden att erbjuda en så kallad peer-to-peer-plattform där privatpersoner, utan de klassiska bankernas inblandning, finansierar varandras lån. Nu vill man bredda sin verksamhet och lånar en miljard kronor som endast ska användas till privatlån.

Lendify tar in kapital för att bredda sin verksamhet

Enligt Erika Eliasson,chef för investerarrelationer på Lendify är det här ett jätteviktigt steg i processen att sänka sina egna kostnader av kapital. Det handlar inte om att ge ut några nya obligationer utan en helt annan typ av finansiering. De operativa kostnaderna för Lendify är mycket lägre än hos andra aktörer på marknaden och då är det här ett viktigt steg.

Man vill bygga ett stort bolag som verkligen kan utmana bankerna på allvar. För att kunna möta det stora lånebehovet som finns på marknaden tar man även in institutionellt kapital, vilket är en trend som de också ser internationellt där aktörer som startat med peer-to-peer-plattform så småningom breddar sin finansiering. 

Antalet investerare har ökat

Sista december 2018 hade Lendify lånat ut 1,68 miljarder kronor. Lendify har 10 000 privatpersoner och företag som investerare vilket är en ökning på 35 procent från föregående år. Den genomsnittliga räntan om man tittar tolv månader tillbaka i tiden uppgick till 8,6 procent vid årsskiftet och investerarnas avkastning var cirka 5,6 procent under samma period. 

Lendify beskriver sig själva som ett bolag som lånar ut blancolån utan säkerhet till svenska hushåll med hög kreditvärdighet. Under 2017 omsatte Lendify 25 miljarder kronor med 69 miljarder kronor i förlust.