Fredrik Backman, vd för Intrum Sverige. Foto: Pressbild

Privatekonomi

Fler människor får det svårare att betala sina fakturor vilket har lett till att antalet inkassoärenden ökat kraftigt. Det ökade antalet inkassoärenden har framförallt gått fort hos personer över 60 år.

Befolkningen i Sverige drar på sig skulder de inte kan betala vilket i sin tur leder till fler inkassoärenden. På bara några år har antalet ärenden ökat kraftigt.

Anledningen till att det ser ut som det gör beror bland annat på den ökade näthandeln där människor gör flera mindre köp som finansieras med kortsiktiga och dyra krediter.

– Att vi ser fler inkassokrav är nog inte så konstigt. Men det senaste året har den här utvecklingen gått ganska fort, och då tycker vi att det är läge att höja en varningens finger, säger Fredrik Backman, vd på inkassoföretaget Intrum Sverige, till SvD.

Antalet inkassoärenden har ökat med över 30 procent

Hos Intrum, Sveriges största inkassobolaget, har man sett en tydlig ökning av inkassoärenden. Bara under årets första halvår har inflödet ökat med 33 procent jämfört med samma period 2017.

Fredrik Backman uppmanar därför människor att hålla koll på sina räkningar. Börjar man halka efter med betalningarna kan det vara en indikation på att ekonomin är på väg åt fel håll.

Att ha koll på sin ekonomi och betala räkningarna i tid blir dessutom extra viktigt nu när vi snart går in i en tid med räntehöjningar.

Fler inkassoärenden för äldre

Hos personer över 60 år har utvecklingen varit särskilt kraftig. Skulderna blir dessutom inte bara fler utan även större vilket skiljer sig från övriga delar av samhället.

Bland de äldre har antalet ärenden ökat med 50 procent på ett år och den genomsnittliga inkassoskulden har vuxit med 30 procent. För många äldre kan det bli tufft att gå in i pensionsåldern med en lägre pension och samtidigt ha höga skulder att betala.

– Det finns en risk att den här ålderskategorin är extra exponerad när räntorna börjar gå upp, säger Fredrik Backman.