Sandhamn i Stockholms skärgårdDet har hettat till på bostadsmarknaden när det gäller fritidshus. Intresset att köpa ett sommarboende är rekordhögt, samtidigt är antalet fritidshus till salu rekordlågt. Foto: emmanuel sajous/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Intresset för fritidshus har varit högt under våren och fortsätter att öka i takt med att fler väljer att semestra i Sverige. Under maj månad hade Hemnet nästan 16 miljoner klick på fritidshus som var till salu, skriver SvD Näringsliv.

Det råder högt tryck på fritidsboende i Sverige och intresset fortsätter att öka. Under maj månad var antalet klick på fritidshus som låg ute till salu på Hemnet tre miljoner fler än under maj 2019. Med tanke på att det bara fanns 2 500 fritidshus till salu kan man se att intresset för fritidshus är rekordhögt.

Kustnära fritidshus lockar mest

De fritidshusen som främst lockar är de som är belägna i kustnära områden. Enligt Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, har intresset för fritidshus ökat under de senaste månaderna. Antalet klick på utannonserade fritidshus har aldrig varit så högt tidigare.

Samtidigt som intresset att köpa ett fritidshus är rekordhögt är antalet objekt som ligger ute till salu rekordlågt. Antalet fritidshus som låg ute till försäljning i maj var 36 procent färre jämfört med maj 2019.

Rekordlågt antal fritidshus till salu

Enligt Erik Holmberg är det ett tydligt tecken på att allt fler vill ha ett sommarboende i Sverige. Om man har gått i köptankar tidigare kanske man känner sig extra motiverad nu. De som vill sälja vill däremot vänta till hösten och ha kvar sitt sommarboende över sommaren, speciellt under rådande tider när många väljer att inte åka på någon utlandsresa. 

Det stora intresset och det lilla utbudet har lett till att priserna ökar. Under maj månad låg genomsnittspriset för ett fritidshus i hela landet på 1,5 miljoner kronor. Under samma period förra året låg genomsnittspriset på 1,3 miljoner kronor. Enligt Hemnet hamnade slutpriserna på cirka 200 000 kronor över utgångspriset i genomsnitt. 

Stort intresse har lett till snabbare försäljningsprocess

Det rekordhöga intresset har även lett till att försäljningstiden är mycket kortare. Den genomsnittliga försäljningstiden i maj låg på 19 dagar. Även under april månad gick det snabbare än vanligt att sälja ett fritidshus. 

Vanligtvis brukar man sälja och köpa bostad inom samma tidsperiod på bostadsmarknaden. Men när det gäller fritidshus är det inte samma stress utan det tar lite längre tid innan man fattar beslut. Men nu går försäljningen av ett fritidshus mycket snabbare än vanligt.