kub med procenttecken och miniatyrhus på balansbrädaRiksbanken skulle behöva ändra sitt tillvägagångssätt för att hålla bostadspriserna i schack, tycker flera experter. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Räntor

Tisdag denna vecka kommer nästa räntebesked från Riksbanken. Ingen av experterna som SvD Näringsliv har pratat med förväntar sig dock några större ändringar, utan räntan tros fortsätta ligga på noll.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror att riksbankschef Stefan Ingves är nöjd med utvecklingen som den ser ut nu.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson håller med, men tror att Riksbanken möjligtvis får justera synen på tillväxt i både Sveriges och den globala ekonomin.

Riksbanken behöver bromsa för bostadsmarknadens skull

Olle Holmgren, ekonom på SEB, hade dock gärna velat att Riksbanken stramade åt ekonomin mer. Framför allt på grund av bostadspriserna som är hetare än någonsin. Bostadsmarknaden är svår att få kontroll på, vilket beror just på den långa perioden av låg ränta.

På sistone har Riksbanken köpt obligationer både på bostadsmarknaden och i företag. Även det borde Riksbanken hålla igen på, tycker både Olle Holmgren och Torbjörn Isaksson. Att stimulera marknaden för mycket innebär nämligen också risker.

– Stora delar av ekonomin normaliserades redan under andra halvåret 2020, men man fortsätter nu att elda på, säger Torbjörn Isaksson.

Dock räknar alla experterna med att Riksbanken kommer fortsätta enligt planen resten av året och genomföra stödköp på totalt 700 miljarder kronor.

Besluten är beroende av hur Europeiska centralbanken gör

Peder Beck-Friis är kapitalförvaltare på amerikanska Pimco, baserad i London. Han säger att Riksbankens utrymme för stödköp och ränteändringar är beroende av hur Europeiska centralbanken (ECB) gör på sitt håll. Där kommer det i sin tur kanske inte att ske ändringar förrän om fem års tid, menar Peder Beck-Friis.

Han jämför situationen med återhämtningen efter finanskrisen åren 2010 och 2011. Då höjde svenska Riksbanken räntan utan att invänta samma initiativ från ECB, vilket var ett misstag.

– Kronan stärktes och inflationen gick ned i Sverige och till slut var Riksbanken tvungen att sänka räntan ytterligare, berättar Peder Beck-Friis.