Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tycker inte att bankerna ska ha någon aktieutdelning i år. Foto: Press/Finansinspektionen
Efter fjolårets miljardvinster har flera banker flaggat för utdelning till aktieägarna i höst. Något som Riksbanken, Finansinspektionen och ansvariga ministrar vill avråda bankerna till, skriver SvD Näringsliv.
Finansinspektionen, Riksbanken och ansvariga ministrar har avrått storbankerna från utdelning till aktieägarna. Anledningen är det mycket osäkra läget i den svenska ekonomin. Bankledningarna hos de svenska storbankerna har än så länge lyssnat, men de har samtidigt hållit möjligheten om extrastämmor under hösten öppen och i samband med det sköta utdelningen till aktieägarna.
Finansinspektionens chef anser att utdelningarna ska ställas in helt
Finansinspektionens chef Erik Thedéen har sagt ett tydligt nej till bankerna när det gäller utdelningarna. Vidare tycker han att bankerna bör vara tydliga och inte skjuta på utdelningarna utan ställa in dem helt.
Finansinspektionen har målat upp ett scenario där de hamnar under de kapitalkrav som bankerna har om kreditförlusterna skulle öka och att man betalar ut utdelningen till aktieägarna.
Bra motståndskraft hos de svenska hushållen
I övrigt i rapporten sammanfattar Finansinspektionen den ekonomiska situationen i Sverige och att riskerna i den svenska ekonomin är stora. Men i dagsläget är det inte risk för någon finanskris. Även om arbetslösheten kommer att öka har de flest hushållen överlag ganska bra motståndskraft.
111 000 har blivit beviljade amorteringsfrihet
När coronakrisen var ett faktum valde Finansinspektionen att lätta på reglerna för amorteringskrav på bolån. Från och med den 14 april kunde de som ville ansöka om amorteringsfrihet. Med slopat amorteringskrav skulle hushållen kunna frigöra mer pengar som de skulle kunna spara i förebyggande syfte.
Fram till och med den 22 maj har 111 000 bolånekunder blivit beviljade amorteringsfrihet. Det innebär att cirka en femtedel av de som berörs av amorteringskravet kan pusta ut. Men enligt Finansinspektionen är antalet lägre än vad bankerna hade räknat med. Ansökningarna har dessutom avtagit under den senaste tiden.