Miniatyrhus i bakgrunden, glödlampa och miniräknare i förgrunden.Det är främst vare de sjunkande elpriserna som även inflationen har följt med neråt. Men priserna har ändå ökat på många andra områden. Foto: flyingv3/Shutterstock.com

Inflation

Inflationstakten blev 9,3 procent i oktober. Det är en sänkning jämfört med september, då inflationen låg på 9,7 procent. Men priset har trots det höjts på många håll, och inflationen tros öka igen. Det skriver SvD Näringsliv.

Nivån ligger ungefär på vad marknadsanalytiker förväntade sig. Det är främst de sjunkande elpriserna som har bidragit till den lägre inflationstakten. Elpriserna blev ju inte så höga som många trodde, tack vare den ovanligt milda hösten.

Men det är fortfarande inte helt bra enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Hon tror att risken för inflation är större i Sverige än i USA.

Fortfarande högt pristryck i många kategorier

Räknar man bort de volatila energipriserna har inflationen däremot stigit från 7,4 procent till 7,9 procent. Bland annat har priser på varor, tjänster och mat ökat mer än förväntat. Det här oroar Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

– Det här var absolut inte vad Riksbanken ville se. Att energipriserna varierar har Riksbanken lättare att leva med än en bred inflation, säger hon till SvD Näringsliv.

Det vore alltså bättre att priserna sjunker på alla områden och inte bara på elen.

Fortsatta räntehöjningar väntas

Alexandra Stråberg bedömer att Riksbanken kommer höja styrräntan både i november i februari. Hon tror att räntan kommer landa på 2,75–3,0 procent i början på nästa år.

Även om det kan kännas tungt just nu så är det för att motverka att det blir ännu tuffare på lång sikt.

De båda ekonomerna tror att inflationen kommer toppa på 10–11 procent i januari och februari. Men därefter tror de att inflationen kommer falla.