Hus i förort en dimmig vintermorgon. I bakgrunden syns en stor elledning.Bolåneräntor och elkostnaderna är vad som främst driver på inflationen. Foto: Mickis-Fotowelt/Shutterstock.com

Inflation

I december 2022 blev inflationen hela 12,3 procent. Det är framför allt högre elpriser och räntor som driver på utvecklingen. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, säger att politiker kan behöva fundera på om man måste ge stöd till vissa grupper. Det skriver SvD Näringsliv.

I princip allt har blivit dyrare

Konsumentprisindex (KPI) var högre än väntat i december. För att räkna ut KPI har Statistiska centralbyrån valt ut ett antal varor som de bevakar priset på. Av dessa varor blev i princip alla dyrare i december. Priset på livsmedel har ökat med 0,9 procent, kläder har ökat med 1,9 procent, och inventarier och hushållsvaror har ökat med 1,5 procent.

Men elen är förstås en post som sticker ut. Elpriserna har stigit med hela 28,8 procent jämfört med december 2021. Och elen påverkar ju i sin tur priset för andra varor, eftersom det mesta kräver el för att produceras. Även tjänster har ökat i pris, till exempel paketresor och begravningskostnader.

Hushållen går in i året med tömda sparkonton

Det här riktigt dåliga nyheter för många hushåll. När inflationen började öka förra året hade många fortfarande pengar kvar på sina sparkonton, konstaterar Américo Fernándes, privatekonom på SEB. Men de kan nu ha tömts. Många kan behöva dra i nödbromsen för utgifterna.

De som drabbas hårdast är de som bor i eget hus samt har bolån och bil. Och som alltid påverkas förstås också de svagaste i samhället.

Riksbanken ansvarar inte för hushållens välmående

Riksbankens uppgift är att hålla inflationsmålet genom att höja eller sänka räntan. Hur svårt det blir för hushållen är inte deras sak att bry sig om, säger Shoka Åhrman. Hon tycker därför att politikerna behöver se över om de måste ge stöd till vissa grupper.

Américo Fernández avslutar med att säga att han tycker det finns vissa ljusglimtar.

– Många länder ligger före oss, och släpper nu på åtstramningarna. Det är goda signaler för börsutvecklingen. Inflationen i USA ser ut att ha peakat, och det är bra för de bundna bolånen här, säger han.