Kollage: Elisabeth Svantesson, finansminister, till vänster. Till höger en bild på person som tittar på kvitton i en matbutik.Finansministern Elisabeth Svantesson, meddelade att regeringens fokus är att få ner inflationen så fort som möjligt. Vänster foto: Axel Adolfsson. Höger foto: Denys Kurbatov/Shutterstock.com

Inflation

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) höll i går en pressträff där hon talade om Sveriges ekonomiska utsikter. Hon sade bland annat att inflationen kan bli mer utdragen än man tidigare har trott, och att regeringens högsta prioritet är att få ner inflationen. Att stimulera ekonomin är mindre viktigt, enligt en artikel i SvD Näringsliv.

I en annan artikel skriver SvD att vissa är rädda för att Sverige ska drabbas av så kallad stagflation. Det innebär att det både är hög inflation och hög arbetslöshet. Centralbankerna hamnar då i en knivig situation – ska man höja räntan för att minska inflationen, eller ska man sänka räntan för att stimulera ekonomin och motverka arbetslöshet?

Men regeringens linje just nu är alltså främst att stävja inflationen, enligt Elisabeth Svantesson.

Finns plan för att hjälpa utsatta grupper

Finansministern menar dock att regeringen har en strategi för att hjälpa utsatta grupper, samtidigt som man försöker kyla av ekonomin. Några stöd som finns för hushåll och företag är sänkt drivmedelsskatt, förlängning av höjt bostadsbidrag och höjd a-kassa. Flera hushåll har ju också fått ta del av elstöd.

Samtidigt säger Svantesson att staten inte kommer att kunna kompensera alla under den ekonomiskt svåra tid vi står inför. I så fall skulle regeringen behöva låna upp stora mängder pengar, vilket skulle leda till ännu högre inflation.

Kritiska röster höjs mot regeringens hantering

Flera sakkunniga är kritiska mot regeringens beslut att inte stimulera ekonomin. En av dem är Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, som är en av de mest högljudda kritikerna mot Riksbanken. Hon menar att regeringen bara rättar sig efter Riksbanken, vilket hon tycker är underligt.

– En centralbank kan inte folket avsätta och det blir då väldigt märkligt att politiker ska rätta sig efter centralbanken och inte tvärtom, säger hon i en intervju av SvD.

Finansministern ser det dock inte på det sättet. Hon menar att om regeringen inte får ner inflationen kommer reallönerna fortsätta minska, det kommer fortsätta vara dyrt att handla, och människor kommer att få det svårt. Därför anser hon att det är viktigt att prioritera att sänka inflationen.